Οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα




Με τρεις «κόκκινες γραμμές» διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Όπως αποκάλυψε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν δέχεται να νομοθετήσει:

– Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

– Για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

– Για να αλλάξει η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το γάλα.

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα. Προσθέτοντας, ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες συζητήσεις την Κυριακή στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της προετοιμασίας του Eurogroup της Δευτέρας) με αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κατά πολύ υψηλότερα ιστάμενους των κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Όσον αφορά στις συνολικές διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν από αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο εν λόγω κορυφαίος παράγοντας δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup. Όμως, φιλοδοξεί για μια «θετική έκθεση προόδου», προκειμένου η δόση προς τη χώρα να εγκριθεί αμέσως μετά μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, η τρόικα να επανέλθει από την επόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, ο γενικότερος σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής δεν προβλέπει έξοδο της χώρας στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό κατά το α΄ εξάμηνο εφέτος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για έξοδο στις αγορές από το β΄ εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: Ομ. Εμμ., Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: