Οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν έχουν “δόντια”…




Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι κυρώσεις, που ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οϊκος, δεν πρόκειται να φοβίσουν τη Μόσχα, η οποία δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα της Κριμαίας, κάτι που τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Ενώ απειλεί με σοβαρότερες κυρώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα της διπλωματίας και αναφέρεται ρητά από τους αξιωματούχους, το είπε και ο κ. Ομπάμα, ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθεις ειρηνικής λύσης. Είναι επίσης σημαντικό ότι προς το παρόν η κάθε πλευρά παραμένει στις θέσεις της. Από τους όρους που έθεσε η Ουάσιγκτον, ο κ. Πούτιν δέχεται μόνο την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών σε όλη την Ουκρανία, όχι μόνο στην Κριμαία, όπως ζητούσαν αρχικά ο Λευκός Οίκος και η Δύση.

Οι πρώτες αναλύσεις αναφέρουν ότι οι κυρώσεις δεν έχουν “δόντια”, αλλά έχουν αποφασιστεί με τρόπο που δεν θα κλείνουν το δρόμο της διπλωματικής λύσης. Ο κ. Ομπάμα πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να τα βρει με τον κ. Πούτιν, αν και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του λένε πως είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι ευχαριστημένος μόνο με την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε πριν από λίγο ότι η αντίδραση του κ. Ομπάμα είναι δειλή και άτολμη. Πρέπει να προχωρήσουμε, είπε, σε θεμελιώδη επανεκτίμηση της σχέσης μας με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, και στο αίτημα του κ. Ομπάμα να συνομιλήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας, ο κ. Πούτιν του απάντησε ότι με αυτούς ειδικά δεν συνομιλεί. Αλλά να θυμίσω ότι οι σημερινοί ηγέτες της Ουκρανίας είναι επιλογή της Ουάσιγκτον, αυτούς επέβαλε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποκλειστεί κάθε σκέψη για στρατιωτική ενέργεια, ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε για «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του. Και υπογράμμισε ότι εάν υπάρξουν «νέες προκλήσεις (από την πλευρά της Ρωσίας) θα την απομονώσουν ακόμα περισσότερο και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα στέλλει σήμερα στην Πολωνία και στη συνέχεια στη Λιθουανία τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν. Σκοπός της επίσκεψης είναι η συζήτηση των εξελίξεων στην Ουκρανία και η επίδειξη συμπαράστασης στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας.

Στη Λιθουανία θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους προέδρους της Εστονίας και της Λετονίας και θα μιλήσουν για τρόπους συνεργασίας για αντιμετώπιση της κρισης της Ουκρανίας. Είναι φανερό ότι φοβούνται επέκταση της κρίσης.

Αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι εάν ο κ. Πούτιν προχωρήσει σε προσάρτηση της Κριμαίας, τότε θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις, που θα αφορούν την καρδιά της ρωσικής οικονομίας.

Ως γνωστόν, ο πρόεδρος Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών, τους οποίους ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι φέρουν την ευθύνη για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι όμως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος και αποφασίζει για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα του, άρα και για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον Βλάντισλαβ Σούρκοφ και τον Σεργκέι Γκλάζιεφ, και οι δύο στενοί σύμβουλοι του Πούτιν, τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, την πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, και βουλευτές της Δούμας. Επίσης συμπεριλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς και ένας σύμβουλός του. Ο Λευκός Οίκος πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των αξιωματούχων, και απαγόρευσε την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Παράνομο» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων που θεωρούνται υπεύθυνα για τη διεξαγωγή του.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του Ουκρανικού Συντάγματος».

«Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών. Επισημαίνουν, επίσης, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η ΕΕ αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κάλεσαν την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνουν, το Συμβούλιο αποφάσισε, «ελλείψει αποτελέσματος», να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων στην Ουκρανία και στη Ρωσία που θεωρούνται υπεύθυνα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και των οποίων οι ενέργειες υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση των περιουσιακών  στοιχείων των προσώπων αυτών.

Εξάλλου, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ΕΕ  παραμένει πρόθυμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καλούν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στις σχέσεις της με την ΕΕ και η Μόσχα καλείται να επιστρέψει στη χάραξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, αντί της περαιτέρω διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσής της.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία.  «Τα βήματα αυτά θα επιβεβαιώσουν την ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση της Ουκρανίας να συνεχίσει την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωσή της με την ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPAΦωτογραφία ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: