Αναμενόμενες οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία




Στο χθεσινό δημοψήφισμα  των κατοίκων της Κριμαίας για την απόσχισή τους από την Ουκρανία και την ένταξή τους στη Ρωσία αναφέρεται ανταπόκριση των Anton Troianovski και Paul Sonne στην εφημερίδα WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Ukraine Region Votes to Join Russia» κάνοντας παράλληλα αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την οποία του επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και διεξήχθη «υπό την πίεση της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης».

Μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζήτησε την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το πρώτο κύμα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Σήμερα συναντώνται επίσης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, θα αφορούν αρχικά σε 20 Ρώσους αξιωματούχους, ενώ θα διευρυνθούν στην περίπτωση που δεν υπάρξει υποχώρηση από το Κρεμλίνο.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη Μόσχα και στην αν. Ουκρανία, καθώς η ρωσική Βουλή και το Κρεμλίνο θα αποφασίσουν εάν θα προσαρτήσουν άμεσα την Κριμαία, αψηφώντας τις κυρώσεις Ευρωπαίων και ΗΠΑ και κλιμακώνοντας περαιτέρω τις διεθνείς εντάσεις. Στην αν. Ουκρανία χιλιάδες κάτοικοι πραγματοποίησαν φιλορωσικές διαδηλώσεις, εντείνοντας την ανησυχία για μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή. Η Ρωσία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και να προβεί στην προσάρτηση της Κριμαίας εντός των προσεχών εβδομάδων ή όπως ευελπιστούν οι Δυτικοί διπλωμάτες θα μπορούσε να δώσει χρόνο για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στις χθεσινές φιλορωσικές εκδηλώσεις των κατοίκων της Κριμαίας, οι οποίες επεκτάθηκαν και στις άλλες περιοχές της αν. Ουκρανίας, όπου κυριαρχεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνειδητοποιούν ότι δεν έκριναν σωστά τις προθέσεις του Προέδρου Πούτιν και προσπαθούν τώρα να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του. «Παρερμηνεύσαμε τον Πούτιν. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304914904579441563920333966?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories&mg=reno64-wsj

Ανταπόκριση του David Herszenhorn από την Συμφερόπολη στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Crimea Votes to Secede From Ukraine as Russian Troops Keep Watch» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που ανακύπτουν για τον Πρόεδρο Πούτιν μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καθώς θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προβεί στην άμεση προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μέσω διαπραγματεύσεων με την ουκρανική κυβέρνηση, που αρνείται ωστόσο έως τώρα να αναγνωρίσει, ή εάν θα προβεί μονομερώς, δημιουργώντας μια έντονη σύγκρουση για το νερό, την ενέργεια και άλλες ουσιαστικές ανάγκες της περιοχής, καθώς η Κριμαία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ουκρανική ενδοχώρα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει επίσης να λάβει αποφάσεις και για τον ουκρανικό στρατό ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος σε στρατόπεδα, σε διάφορες περιοχές της Κριμαίας, και αρνείται να παραδοθεί.

Οι ταραχές συνεχίσθηκαν χθες και σε άλλες περιοχές της αν. Ουκρανίας, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύονται κατά μήκος των συνόρων, αυξάνοντας τους φόβους μιας νέας ρωσικής επέμβασης.

http://www.nytimes.com/2014/03/17/world/europe/crimea-ukraine-secession-vote-referendum.html?hp

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας φαίνεται να προσκρούουν στην εξάρτηση της Ευρώπης, κυρίως, αλλά και των ΗΠΑ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με συναλλαγές ύψους 160 δις ευρώ, το 2012, αναφέρει ανταπόκριση των Joe Carroll (Σικάγο) και Rebecca Penty (Κάλγκαρι) στο BLOOMBERG με τίτλο «Russia’s $160 Billion Stick Hinders Crimean Sanctions».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, διαθέτουν ελάχιστους μοχλούς πίεσης για να αποτρέψουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από τον Πούτιν, ενώ οι απειλές για απαγόρευση έκδοσης βίζας και παγώματος των περιουσιακών στοιχείων δεν φάνηκε να προβληματίζει έως τώρα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, εξήγε, το 2012, υδρογονάνθρακες αξίας 160 δις δολαρίων, προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Jeff Sahadeo, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις ευρωπαϊκές, ρωσικές και ευρασιατικές σπουδές στο Carleton University, εάν η Δύση παίξει το χαρτί των ενεργειακών κυρώσεων δεν είναι σίγουρο ποιος θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς το κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα ήταν υψηλό, ενώ δεν είναι βέβαιο εάν θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τον Πρόεδρο Πούτιν.

Αναλυτές της Goldman Sachs, της Bank of America και της Morgan Stanley, σημειώνουν ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν το 2012, το 32% των υδρογονανθράκων τους από τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας, η ΕΕ, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Ελβετία και οι βαλκανικές χώρες, εισήγαγαν συνολικά το 30% του φυσικού τους αερίου από τη Ρωσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διέρχεται μέσο του ουκρανικού εδάφους.

«Εκτός συζήτησης» είναι για τους Ευρωπαίους η απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων επισημαίνει και ο αναλυτής του Stratfor, Marc Lanthemann, θεωρώντας ως πιθανότερη εξέλιξη την επανάληψη της προ εξαετίας αποτυχίας για την τιμωρία της Ρωσίας όταν ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Γεωργία, καθώς αναγνώρισαν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Δεν αναμένουμε την λήψη πολύ σκληρών κυρώσεων, σημείωσε ο Marc Lanthemann κρίνοντας ως πιθανότερη τη λήψη κυρώσεων κατά των ρωσικών τραπεζών και Ρώσων ολιγαρχών.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-17/russia-s-160-billion-stick-hinders-crimean-sanctions.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: