Αδιανόητη για τον Τζον Κέρι “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία θα συνιστούσε μια “σκανδαλώδη” ενέργεια, παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια ομάδα φοιτητών που επισκέφθηκαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί “μια τόσο σκανδαλώδη ενέργεια στο σύγχρονο κόσμο” και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε “μια τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα”.

“Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, πρόσθεσε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης ο Κέρι εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του και έκανε πολλές αναφορές στην ιστορία του 20ού αιώνα. “Αρκεί να πάμε λίγο πίσω και να διαβάσουμε την ιστορία αυτού που οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (. . .). Και υπάρχουν, προφανώς, πολύ σκληρές ιστορίες όπως αυτή της Τσεχοσλοβακίας του 1968”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην Άνοιξη της Πράγας και την εισβολή της ΕΣΣΔ για να καταπνίξει το μεταρρυθμιστικό κίνημα.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Κέρι επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι “παράνομη” και “απαράδεκτη πράξη. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και εξετάζει όλες τις επιλογές που διαθέτει.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του σημείωσε ότι οι κυρώσεις είναι “απαράδεκτες” και δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση. “Οι κάτοικοι (της Κριμαίας) έκαναν μια δημοκρατική επιλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται ενώ οι κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, ANA-MPA

HOTO: U.S. Secretary of State John Kerry hosts a Town Hall, moderated by BuzzFeed’s Miriam Elder, on ‘Making Foreign Policy Less Foreign’ with university students from around the country attending Washington-area programs, Congressional interns, and U.S. Department of State interns at the Department in Washington, D.C., on March 18, 2014. [State Department photo]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal