Στουρνάρας: «Υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο – έχει ενημερωθεί η Τρόικα» – Απάντηση στην Eurostat




Τα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενημέρωσε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

“Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες “, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως ” υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση “.

Επ’αυτου πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

Για το ίδιο θέμα, το ΕΘΝΟΣ έγραψε τα εξής:

Απέρριψε κατηγορηματικά την αμφισβήτηση από τον επικεφαλής της Eurostat του τρόπου καταγραφής των ελληνικών δημοσιονομικών ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι αυτός είναι «απολύτως σύμφωνος με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν» και έχει την έγκριση και της τρόικας

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος του πρώτου κύκλου επαφών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε στους δημοσιογράφους τις δηλώσεις του Βάλτερ Ράντερμάχερ, με τις οποίες αμφισβητούσε ευθέως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, και μάλιστα σημαντικά πάνω από τις προβλέψεις.

«Ελπίζω να μην είπε κάτι τέτοιο, γιατί εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας.

Οπως σημείωσε ο υπουργός, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η καταγραφή των δημοσιονομικών μεγεθών, «είναι απολύτως σύμφωνος με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν» και μάλιστα «είναι πολύ πιο περιοριστικός».

Αναλυτικά ο διάλογος του Γιάννη Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Τι αφορούσε η συνάντηση;

Στουρνάρας: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στη Φρανκφούρτη, για τις επαφές που έκανα εκεί, και γενικότερα μιλήσαμε για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε ότι ο επικεφαλής της Eurostat θέτει ένα θέμα ακρίβειας και αξιοπιστίας των Ελληνικών αριθμών βάσει των οποίων εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο σε αυτό;

Στουρνάρας: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν. Και θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat. Δηλαδή, αν δείτε τους προηγούμενους μήνες, κάθε μήνα που κάναμε ανακοίνωση δίναμε και πως θα ήτανε βάσει της Eurostat και πως θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ λιγότερο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες.

Δημοσιογράφος: Γιατί λέει ότι οι δικοί σας υπολογισμοί είναι στον αέρα;

Στουρνάρας: Ελπίζω να μην είπε κάτι τέτοιο, γιατί εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό.

Δημοσιογράφος: Βάζει ένα ζήτημα σε σχέση με την χρήση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαίοποίηση των τραπεζών, βάζει θέματα, δηλαδή…

Στουρνάρας: Το 2013 υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που υπολογίζεται το πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε άλλο νούμερο εμείς για πλεόνασμα, άλλο η Eurostat;

Στουρνάρας: Το πλεόνασμα υπολογίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Γεια σας.

Ο κ.Στουρνάρας επέστρεψε στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου για κατ’ ιδίαν συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Βενιζέλος: Θα τα επιβεβαιώσουν οι πάντες

«Το θέμα δεν είναι πότε θα έρθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει,δηλαδή να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύσκεψη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει η Eurostat, όπως θα τα επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Βενιζέλος απάντησε οτι υπάρχουν αυτές οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει σταυροδοσία και στους ευρωβουλευτές ανέφερε ότι αυτό υπάρχει σε πολλές χώρες και πως οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό και δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί είναι θετικό.

Αμφισβήτησε ευθέως τις δηλώσεις Σαμαρά – Στουρνάρα

Ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ νωρίτερα είχε δηλώσει στην Sueddeutsche Zeitung που κυκλοφόρησε σήμερα ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου. «Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», τονίζει.

Μάλιστα, είχε προχωρήσει σε αναφορές και για τον Ελληνα πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο».

Ο κ.Στουρνάρας από την πλευρά του είχε κάνει σαφές, τόσο με δηλώσεις του όσο και με συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

ΠΗΓΗ: Νίκος Αρμένης/ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: