Ο Ερντογάν ψάχνει ψήφους στη Γερμανία




Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο στο πλαίσιο συνομιλιών με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, οι Harriet Torry και Emre Peker επισημαίνουν ότι το κεντρικό σημείο του ταξιδιού του κ. Erdogan θα είναι η ομιλία του σε διοργάνωση της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Targets Turkish Diaspora During German Trip». Στη Γερμανία ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής.

Αυτό γιατί όπως τονίζεται, δεν πρόκειται μόνο για τις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αλλά και για την πρώτη φορά που οι Τούρκοι πολίτες θα μετάσχουν σ΄αυτές, ψηφίζοντας από το εξωτερικό, μετά τη μετατροπή του εκλογικού νόμου το 2012.

Οι διοργανωτές της ομιλίας στο Βερολίνο προβλέπουν συμμετοχή περίπου 4.000 έως 7.000 ατόμων στο κλειστό γήπεδο της περιφέρειας του Kreuzberg, μιας περιοχής όπου διαμένουν περίπου 300.000 άτομα τουρκικής καταγωγής.  Στην ανταπόκριση σημειώνεται επίσης ότι η διπλωματική ατζέντα του κ. Erdogan ήταν ιδιαίτερα φορτωμένη κατά το τελευταίο διάστημα, με ταξίδια στις Βρυξέλλες, το Τόκυο και την Τεχεράνη, ενώ σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η εν λόγω δραστηριότητα οφείλεται ενδεχομένως στη βούληση του Τούρκου Πρωθυπουργού να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη εικόνα του στο εξωτερικό, προβαλλόμενος παράλληλα στο εσωτερικό της χώρας του ως ένας ηγέτης που χαίρει εκτίμησης στις ξένες πρωτεύουσες.

Όπως μάλιστα τόνισε ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του German Marshall Fund στην Άγκυρα, «η επίσκεψη του κ. Εrdogan στο Βερολίνο έχει πολλαπλούς στόχους:  την αναζωογόνηση των σχέσεων με την ΕΕ, τη συγκέντρωση στήριξης από τους Τούρκους του εξωτερικού, καθώς προετοιμάζονται να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, την αντιστροφή της αντίληψης ότι η Τουρκία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά και την αλλαγή της διεθνούς αντίληψης ως προς τις πρόσφατες εσωτερικές εξελίξεις».

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304851104579360903673778912?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: