Υπουργείο Οικονομικών: Γνωρίζαμε…




Σε πλήρη γνώση της ελληνικής αποστολής ήταν η συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, καθώς και των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας με θέμα την Ελλάδα διευκρινίζει στο in.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal που μιλούσε για «μυστική συνάντηση» των Σόιμπλε, Μοσκοβισί  και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ με θέμα την Ελλάδα, χωρίς να είναι προσκεκλημένος ο κ. Γ. Στουρνάρας, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου υποβάθμισε το ζήτημα κάνοντας λόγο για τυπική συνάντηση που επαναλαμβάνεται σε κάθε Eurogroup.

«Και βεβαίως γνωρίζαμε τη συνάντηση. Είναι κάτι που γίνεται κάθε φορά στα πλαίσια του Eurogroup. Αφορά τους θεσμούς που μετέχουν στην τρόικα και την πλευρά των δανειστών. Είναι φυσιολογικό να μην μετέχουμε σε αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα ο ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής, ωστόσο τόνισε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Τονίζεται πως το δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως Σόιμπλε, Μοσκοβισί  και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ συζήτησαν για το πώς θα «πιέσουν» την ελληνική κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς δομικές μεταρρυθμίσεις και πως θα συγκεντρώσουν τα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες εκτιμώνται σε 5 -6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ WSJ

Ανώτατοι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τους συναδέλφους τους μετά την συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με επίκεντρο τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική διάσωση.
Όπως μεταδίδει η WSJ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη τύπου δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος στη συζήτηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην συνάντηση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και την ευρύτερη ευρωζώνη.
Συζήτησαν πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς δομικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα έξτρα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες εκτιμώνται σε 5 -6 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στη WSJ πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν βάλει στον «πάγο» τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.
Οι ανησυχίες, αυξάνουν, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.

ΠΗΓΗ: www.in.gr, Wall Streeet Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: