Εμπόδια στην προσφορά εργασίας από επιχειρήσεις




Την επιτακτική ανάγκη για αναμόρφωση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη τονίζει άρθρο των FINANCIAL TIMES (“Biggest Job in Europe is reforming Labour Markets”), καθώς, παρόλη τη βελτίωση των συνθηκών ύφεσης, η ανεργία εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, με την Επιτροπή να υπολογίζει πως θα παραμείνει γύρω στο 12% και το 2015.

Οι εταιρίες, υποστηρίζει το άρθρο, αντιμετωπίζουν δομικές προκλήσεις που πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου να προσφέρουν εργασία, όπως μη ευέλικτα εργασιακά συμβόλαια ή κανόνες που επιβάλλουν υψηλές ποινές για την απόλυση των εργαζομένων, ενώ οι εξελίξεις σε ορισμένες χώρες (κατώτατος μισθός στη Γερμανία) προδικάζουν την αύξηση των δομικών κωλυμάτων.

Εκτός από τις μη ευέλικτες αγορές εργασίας και τις πρακτικές εναντίον του ανταγωνισμού, ένας σημαντικός λόγος που οι ευρωπαϊκές εταιρίες αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό είναι το ότι δεν βρίσκουν την εξειδίκευση που απαιτούν.

Πρόσφατη μελέτη σε 2.600 εργοδότες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το ΗΒ από την εταιρία συμβούλων McKinsey κατέδειξε ότι, οι περισσότεροι από το ένα τέταρτο είχαν αφήσει απλήρωτη μια θέση γιατί δεν μπορούσαν να βρουν τον κατάλληλο εργαζόμενο, ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα είχαν οι εργοδότες σε χώρες όπου η ανεργία των νέων είναι εξαιρετικά υψηλή. Οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να επενδύσουν στην εκπαίδευση.

Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα σε χώρες όπως η Ελλάδα που εξαρτάται από τις μικρές επιχειρήσεις ως πηγή εργοδοσίας, ενώ διέπεται από υψηλή νεανική ανεργία. Κατά την McKinsey οι εταιρίες θα μπορούσαν να συμβάλουν εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου στο κόστος εκπαίδευσης των μελλοντικών εργαζομένων τους, είτε θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς φορείς προκειμένου να σχεδιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που τους εξυπηρετούν ή να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα ως διδάσκοντες.

Η ΕΕ θα μπορούσε εξάλλου να εργαστεί, ώστε οι επαγγελματικές δεξιότητες να μπορούν να φανούν χρήσιμες διασυνοριακά. Ένα εκ των προβλημάτων που διέγνωσε η μελέτη της McKinsey είναι η έλλειψη ‘μαλακών δεξιοτήτων’, όπως η ευκολία στην επικοινωνία και η καλή εργασιακή ηθική, έλλειψη που σχετίζεται με την ποιότητα των εργαζομένων και επαφίεται σε αυτούς να την καλύψουν και όχι στους εργοδότες τους.

http://www.ft.com/cms/s/0/07a848a4-8e6d-11e3-b6f1-00144feab7de.html?siteedition=uk

http://www.mckinsey.com/Insights/Social_Sector/Converting_education_to_employment_in_Europe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: