Βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ έπεσε η μέση απόδοση των ομολόγων




Τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν παρέλθει, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των συνδρομητών (επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών) του BLOOMBERG Worst of Europe Debt Crisis Ended in Poll With 57% Optimistic»), όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα που υπογράφει ο Simon Kennedy.

Για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ετών, το 57% των συνδρομητών του Bloomberg δήλωσε ότι έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία της αγοράς ομολόγων στην Ευρώπη, θέτοντας τέλος στο ξεπούλημα (sell-off) που προκάλεσε αναταράξεις στην Ευρωζώνη και έθεσε υπό αμφισβήτηση την επιβίωσή της.

Η βελτίωση του κλίματος είναι έκδηλη στις αγορές, καθώς η μέση απόδοση των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, έπεσε σε ιστορικό χαμηλό της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

Παρά την βελτίωση ωστόσο του επενδυτικού κλίματος ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που αποτελεί «κληρονομιά» της οικονομικής ύφεσης. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ανεργία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή επέκταση. Το 29% ξεχώρισε ως βασικό κίνδυνο το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 15% την πολιτική λιτότητας.

Τέλος το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, αυξάνοντας θεματικά το ποσοστό από το 16% πέρυσι και πολύ περισσότερο από το 2011, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά το ερώτημα. Το 40% δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει φέτος τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 22% τον Ιανουάριο του 2013 και το 8% στις αρχές του 2010.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-21/worst-of-europe-debt-crisis-ended-in-poll-with-57-optimistic.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: