Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ ο Χριστόδουλος…




Τη χθεσινή ανακοίνωση του 55χρονου καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού, μέσω επιστολής και βιντεοσκοπημένης δήλωσής του σε διαδικτυακό τόπο, περί επιστροφής του στην τρομοκρατία, προβάλλει σύντομη ανταπόκριση  της Niki Kitsantonis στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece: Prison Escapee Vows to Fight Again» (σελ. Α6).

Ο Ξηρός, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως ένα ελεύθερο μέλος της 17 Νοέμβρη,  κάλεσε τους συντρόφους του στην ένοπλη δράση να ενωθούν για να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις των τριών ετών οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο καταζητούμενος εξέτιε ποινή ισοβίων στις φυλακές  του Κορυδαλλού μετά από σειρά επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως κατά Ελλήνων, Βρετανών και Αμερικανών επιχειρηματιών και πολιτικών σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών.  

http://www.nytimes.com/2014/01/21/world/europe/greece-prison-escapee-vows-to-fight-again.html?_r=1

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Ανθής Καρασσάβα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Fugitive Greek terrorist vows to take up arms again», όπου προβάλλεται μεταξύ άλλων η απειλή του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού για «επανέναρξη ενός αιματηρού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας που οι ελληνικές αρχές θεωρούσαν ότι έκλεισαν πριν από μια δεκαετία».

Σημειώνεται ότι η διαφυγή του καταζητούμενου έχει προκαλέσει μαζικό ανθρωποκυνηγητό, αλλά και την ανησυχία των ΗΠΑ, που κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τον τρομοκράτη ο οποίος έχει δολοφονήσει δύο αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, εκ των οποίων τον Αμερικανό Ακόλουθο Άμυνας το 1988.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χ. Ξηρού, ο Brady Keisling, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης και ειδικός για την τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη, σημειώνει ότι «μπορεί απλώς να είναι μια συμβολική προσπάθεια εκ μέρους του. Ωστόσο λόγω της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν θα είναι δύσκολο για τον ίδιο να βρει κάποια εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης για να συνδεθεί μαζί τους».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι σε εκτενείς αναφορές του στην οικονομική κρίση, ο καταζητούμενος προέβαλε τα ευρέως διαδομένα αντι-γερμανικά αισθήματα και την αγανάκτηση έναντι της εμμονής του Βερολίνου για επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας  στην Ελλάδα.

http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-greek-terrorist-christodoulos-xiros-20140120,0,6203961.story

ΒΙΝΤΕΟ-ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΞΗΡΟ

Φόβους αναβίωσης της πολιτικής βίας προκάλεσε η δέσμευση του Χρ. Ξηρού, δραπέτη και μέλους της 17 Νοέμβρη, μέσω βίντεο που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, ότι θα επανέλθει στην ένοπλη δράση, εναντίον όλων εκείνων που, κατά τα λεγόμενά του, καταστρέφουν την υπερχρεωμένη χώρα, γράφει η Helena Smith στην GUARDIANNovember 17 Terrorist Vows Return to Violence after Absconding from Prison»).

Ο φυγάς προέτρεψε αριστεριστές και αναρχικούς να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν ενάντια στους δικαστικούς, στην αστυνομία, στο κράτος και τα ΜΜΕ, με φόντο ήρωες της επανάστασης, τον Che Guevara και τον Α. Βελουχιώτη. Έκανε λόγο για προδοσία της κυβέρνησης που επισύρει την ποινή του θανάτου και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των αρχών, τις οποίες προέτρεψε να τον σκοτώσουν, εάν κατορθώσουν να τον συλλάβουν.

Η φυγή του Ξηρού, μετά από χριστουγεννιάτικη άδεια, προκάλεσε αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ έγιναν αποκαλύψεις για ελεύθερη μετακίνησή του εντός των φυλακών προς ανταλλαγή εμπειρίας με άλλους τρομοκράτες και για ολονύκτια πάρτυ. Η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μ. Μπόση σημείωσε πως είναι απίστευτο ότι από τους 19 που συνελήφθησαν για ανάμιξη στη 17 Νοέμβρη, μια οργάνωση που δολοφόνησε τόσους ανθρώπους και προκάλεσε προβλήματα στη χώρα, μόνο 5 φυλακίστηκαν.

‘Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί πολύ. Για πρώτη φορά έχουμε μια δήλωση σε στυλ τζιχαντιστών, την οποία έκανε άνθρωπος που δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι έτοιμος να θυσιαστεί για το σκοπό. Είναι εμφανές ότι ο Ξηρός ήταν σε επαφή με τη νεότερη γενιά τρομοκρατών της Ελλάδας, που είναι καλά οπλισμένοι, έχουν στενές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και δεν ενδιαφέρονται αν θα σκοτωθούν αθώοι παριστάμενοι κατά τη δράση τους’. Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενούν και το BBCGreek Extremist Christodoulos Xiros Threatens Government») και οι TIMESGreece’s most Wanted Man Revives Feared Terrorist Group»).

http://www.theguardian.com/world/2014/jan/20/november-17-terrorist-christodoulos-xiros-video

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25811535

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3981000.ece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: