Συνάντηση Κέρι με Βενιζέλο στην Ουάσιγκτον




Πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, έλαβε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική πλευρά αναμένεται να θέσει και το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνουν ότι παρατηρείται «αναζωπύρωση» του φαινομένου και επιθυμούν να συζητήσουν το θέμα σε ανώτατο επίπεδο. Σημειώνεται οτι οι Αμερικανοί συνεργάζονται απόλυτα με τις ελληνικές αρχές και σύμφωνα με μία πηγή «βοηθούν και στις έρευνες» για την ανεύρεση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Υπενθυμίζεται ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούν τη «17Ν» ενεργή τρομοκρατική οργάνωση, και μέσω της εκπροσώπου Τζένιφερ Ψάκη έχουν στείλει αυστηρό μήνυμα να βρεθεί αμέσως ο Ξηρός και να συλληφθεί.

          Στη συνάντηση των δύο υπουργών θα επιβεβαιωθούν οοι καλές σχέσεις και θα συζητηθούν η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Κυπριακό και άλλα θέματα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί επίσης με βουλευτές και γερουσιστές και θα μιλήσει σε αμερικανική «δεξαμενή σκέψης».

Πριν από την Ουάσιγκτον, ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με Γάλλους αξιωματούχους. Εχουν «κλείσει» συναντήσεις με τον ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον γραμματέα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

          Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών – Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας, παρουσία μελών της Ομάδας φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας, όπου θα παρουσιάσει και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

          Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο κ. Βενιζέλος θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος συνολικά οκτώ ημέρες, αφού οι επισκέψεις του σε Γαλλία-ΗΠΑ και Βέλγιο ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 21 Ιανουαρίου, οπότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στην Αθήνα.

          Επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου για τις 20 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερκών Υποθέσεων, η πρώτη κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

          Την επομένη, και πάλι στη βελγική πρωτεύουσα, ο υπουργός των Εξωτερικών θα προεδρεύσει της διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ-Σερβίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: