Συμφωνία- σταθμός για τις βρετανικές βάσεις, ενδιαφέρον Κάμερον για εμπλοκή στο αέριο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βρετανία έχουν προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας νέας φάσης συνεργασίας των δυο χωρών. Από τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη χθες στο Λονδίνο προκύπτει πως η βρετανική πλευρά επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα θέματα της ενέργειας ενώ προχώρησε σε μια συμφωνία σταθμός «που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την ανάπτυξη ιδιωτικών περιουσιών εντός των περιοχών αυτών».

Μια συμφωνία που αναδεικνύει το γεγονός ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα επιχειρησιακά των Βάσεων και αυτά θέλουν διασφαλίσουν.

Σε σχέση με τα θέματα της ενέργειας, πέραν από τις συζητήσεις που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί,  ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το ενδιαφέρον της χώρας του, τόσο για την παροχή τεχνογνωσίας όσο και διά της εμπλοκής εταιρειών.

Για το Κυπριακό, οι Βρετανοί, διά του ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ καθησύχασαν τους Κύπριους συνομιλητές τους ότι «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις» στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος Ιανουαρίου. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες στο Λονδίνο υπάρχει αναφορά σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Η επίσκεψη Αναστασιάδη, που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως ιστορική, επικεντρώθηκε και στα θέματα της οικονομίας, με τους Βρετανούς να επιδεικνύουν ενδιαφέρον καθώς, εκτός των άλλων, παρέχουν προς τη Λευκωσία εμπειρογνωμοσύνη.

Αγγλικό ενδιαφέρον για ενέργεια – Κυπριακό: Καθησυχαστικοί οι Βρετανοί ότι δεν ετοιμάζουν εκπλήξεις – Μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια

Το Λονδίνο έδειξε ενδιαφέρον για τα θέματα της ενέργεια με εμπλοκή βρετανικών εταιρειών στις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακό ΑΟΖ, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην οικονομία ενώ για το Κυπριακό, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις» στο επικείμενο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αυτά προκύπτουν από τις συζητήσεις, στο ψηλότερο επίπεδο,  που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Είναι σαφές πως το Λονδίνο κάνει ανοίγματα προς τη Λευκωσία για λόγους που συνδέονται με μια σειρά εξελίξεις που δεν περιορίζονται μόνο στα «στενά σύνορα της Κύπρου», αλλά και με τα όσα διαδραματίζονται ευρύτερα στην περιοχή.

Το Κυπριακό συζητήθηκε περισσότερο στη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός για τα όσα θα διαδραματιστούν στη Νέα Υόρκη ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Χέιγκ φέρεται να είπε πως το ψήφισμα θα είναι «τεχνικού χαρακτήρα», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξουν «αναφορές που θα ενοχλήσουν».

Οι διατυπώσεις στο κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με το Κυπριακό, είναι αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων των δυο κυβερνήσεων, που προηγήθηκαν της επίσκεψης του Προέδρου στο Λονδίνο.  Δεν ήταν εξαρχής, για παράδειγμα,  στο κοινό ανακοινωθέν η αναφορά «για ένα Κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το Κυπριακό συζητήθηκε και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κάμερον, όμως, ήταν σαφές πως το θέμα καλύφθηκε στη διάρκεια αυτής με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει και την ευθύνη, ως Φόρεϊν Όφις, για τη διαχείρισή του.

Σε σχέση με τα θέματα της ενέργειας, πέραν από τις συζητήσεις που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης με το Βρετανό ομόλογό του, ο τελευταίος διευθέτησε και συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του, τόσο για την παροχή τεχνογνωσίας όσο και διά της εμπλοκής εταιρειών.

Όπως γνωστό, η βρετανική κυβέρνηση έχει στείλει εμπειρογνώμονες στην Κύπρο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για θέματα ακίνητης περιουσίας.

Για το θέμα των Βάσεων, πέραν από τη συμφωνία «που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την ανάπτυξη ιδιωτικών περιουσιών εντός των περιοχών αυτών», αναφορά υπήρξε και στο επιχειρησιακό πεδίο. Ενδεικτική είναι και η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρονται τα εξής: «Η κρίση στη Συρία, υπογράμμισε τη δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένου και σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις, προς αντιμετώπιση πιθανών απειλών και για διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργό συνεργασία στην προσπάθεια για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία, ενέργειες για να περιοριστούν οι σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες της κρίσης στη Συρία, και την υποστήριξη των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία».

Κυπριακό, οικονομία, διμερή και ευρωπαϊκά – Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη- Κάμερον

Στο κοινό ανακοινωθέν του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βρετανού Πρωθυπουργού, David Cameron  που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, γίνεται αναφορά σε όλα τις πτυχές των σχέσεων των δυο χωρών.  Στο ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:

Για το Κυπριακό: Επιβεβαίωσαν την ενεργό δέσμευσή τους για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού  προβλήματος, η οποία θα φέρει πολιτικά, οικονομικά, και κοινωνικά οφέλη για το νησί και την περιοχή. Οι ηγέτες υποστηρίζουν μια λύση που θα συμφωνηθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα βασίζεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, για ένα Κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για τα οικονομικά: Οι ηγέτες μίλησαν για τη σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα, καθώς και την ισχυρή δέσμευση της Κυπριακής κυβέρνησης, για την εφαρμογή του Μνημονίου με την Τρόικα και για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κύπρο στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου της τομέα και του τραπεζικού συστήματος. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για θέματα ακίνητης περιουσίας, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευημερίας.

Στα θέματα ενέργειας: Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα συνεισφέρει οικονομικά οφέλη.

Οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο δημοκρατική – μεταξύ άλλων μέσω ενός ενισχυμένου ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, όπου χρειάζεται, καθώς και την ανανέωση της δημοκρατικής συγκατάθεσης και υποστήριξης των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται λόγος και για συμφωνία που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την ανάπτυξη ιδιωτικών περιουσιών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

PHOTO CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: