Πορεία για δημιουργία Τραπεζικής Ενωσης




Η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης διακυβεύεται, ενόσω οι Ευρωβουλευτές προσπαθούν να επιτύχουν συμφωνία για την τραπεζική ένωση.

Αυτό επισημαίνει ο Jim Brunsden σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «EU Puts Banking-Union Credibility on Line in Talks».

Συγκεκριμένα, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Jacob Lew περιοδεύει σε Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία ασκώντας πιέσεις για αυστηρότερους τραπεζικούς κανονισμούς, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου  και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, που ηγείται της εκ περιτροπής προεδρίας στην ΕΕ, ξεκίνησαν χθες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας που θα αποβλέπει στη διάσωση ή την παύση της λειτουργίας των τραπεζών της ευρωζώνης πριν τις ευρωκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η πρόταση για την ενιαία υπηρεσία εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Single Resolution Mechanism – SRM) συνιστά μέρος των προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης, ωστόσο όπως δήλωσε η Elisa Ferreira που ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας των ευρωβουλευτών για την πρόταση νόμου, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να μην είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας βάσει του νομοσχεδίου, διότι το σχέδιο των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο Karel Lannoo, επικεφαλής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, το πλέον σημαντικό στοιχείο του σχεδίου είναι η επιχειρησιακή του δομή, που στην εκδοχή που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ΥπΟικ είναι πολύ πιο περίπλοκη. Ωστόσο, επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει έναν σημαντικότερο ρόλο, τονίζει ο αναλυτής. 

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-08/eu-puts-banking-union-credibility-on-line-in-resolution-talks.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: