Παρά την άνοδο της αγοράς ομολόγων πολλοί οι υπαρκτοί κίνδυνοι λένε αναλυτές στη NY Times




Σε αντίθεση προς την ευφορία των χρηματοπιστωτικών αγορών όπου οι επενδυτές θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους πλέον τερματίζεται, η Liz Alderman σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Banks Take On European Debt, Despite Underlying Problems» (σελ. Β1) αναφέρεται στο παρατεταμένο πρόβλημα της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας που προκάλεσαν τα προγράμματα σκληρής λιτότητας στη νότιο Ευρώπη.

Η ανταποκρίτρια επισημαίνει ότι χάρη στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα κόστη δανεισμού για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα έχουν μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από το 2010, καθώς όπως δηλώνει ο Rainer Guntermann, αναλυτής της Commerzbank, με έδρα τη Φραγκφούρτη, «η αγορά εκτιμά τη δημοσιονομική βελτίωση και η λιτότητα  ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ορισμένες χώρες να ανακτήσουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές».

Σήμερα, ακόμη και τα ομόλογα της Ελλάδας, μιας από τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης, αγοράζονται στη δευτερογενή αγορά στο 7%, συγκριτικά με σχεδόν 50% που ίσχυε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες ομολόγων διεθνώς, η αυξανόμενη μακρόχρονη ανεργία, το υψηλό ποσοστό νέων ανέργων, την κοινωνική αναταραχή και το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους υποδηλώνουν ότι οι οικονομίες των εν λόγω χωρών συνεχίζουν να ασθενούν.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η οποία προκάλεσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010, οι πολιτικοί εφάρμοσαν έκτακτα μέτρα λιτότητας για να αποκαταστήσουν την οικονομία της χώρας, ακόμη και αν αυτό προκάλεσε λαϊκές διαμαρτυρίες, ενώ αντί να μειωθεί, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ  αυξήθηκε, όπως επίσης στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

«Ένα στοιχείο-κλειδί είναι η κοινωνική ανοχή του πληθυσμού», διευκρινίζει ο El-Erian, προσθέτοντας ότι «η ανοδική πορεία των ομολόγων της ευρωζώνης μπορεί να είναι καλή για τους επενδυτές, αλλά αυτό δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου».

Και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι αναμένεται να εκφράσουν την οργή τους στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, όταν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις- μεταξύ των οποίων και το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα – μπορεί να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά, μια προοπτική που θα δυσχεράνει τις κυβερνήσεις των κ-μ στην εφαρμογή των νομοθετικών τροποποιήσεων που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. 

http://www.nytimes.com/2014/01/22/business/banks-take-on-european-debt-despite-underlying-problems.html?hpw&rref=business

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: