Παπαϊωάννου: Ανάγκη πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.




Του Αριστείδη Βικέτου

Η ελληνική προεδρία δεν επιθυμεί να είναι απλώς διεκπεραιωτική, δήλωσε ο Έλληνας πρεσβευτής στη Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της κατάληξης σε κάποια κείμενα, αλλά πολύ πέραν αυτών, επιθυμεί να υπηρετήσει, με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο, τους ευδιάκριτους πολιτικούς στόχους των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί.

Παραμένει τεράστιο και κεντρικό θέμα, ανέφερε, στον ευρωπαϊκό διάλογο, ο ευρωσκεπτικισμός, και μάλιστα στις νέες μορφές του, πέραν εκείνων της παλαιάς αμφισβήτησης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αξιοποιήσει το εξάμηνο της προεδρίας της, ώστε να αναδειχθεί, εκ νέου, και να καταστεί έμπρακτα κατανοητή η ανάγκη πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών».

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, είπε, αντικατοπτρίζουν την πρόκληση αντιμετώπισης της δεινής οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν την κεφαλαιώδη σημασία, για το μέλλον της ΕΕ, συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως η νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και αναδεικνύουν τη σημασία της θάλασσας σε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής ζωής.

Ο Έλληνας πρεσβευτής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

– Η ελληνική προεδρία συντονίζεται, ήδη, σε όλα τα επίπεδα, με την ιταλική που θα την ακολουθήσει, ώστε, πέραν των άλλων, να διαμορφωθεί ένα «μεσογειακό ευρωπαϊκό έτος», με την έμφαση σε ορισμένες προτεραιότητες που θα αναδείξουν τον ευρωπαϊκό νότο.

– Η Ελλάδα διαθέτει μακρά εμπειρία στη διεξαγωγή προεδριών, καθώς έχει ήδη ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέσσερις φορές μετά την ένταξή της. Συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από την κρίση, θα ασκήσει μια προεδρία λιτή και λειτουργική, χωρίς να αγνοηθεί η πάντα σημαντική πολιτιστική διάσταση, που θα εξυπηρετηθεί, όμως, με τρόπο αυστηρά επιλεκτικό.

– Η κεντρική στοχοθεσία, που θα κατευθύνει το έργο της προεδρίας, ανέφερε ο πρεσβευτής, συνοψίζεται στα ακόλουθα:

α. Στην ισχυρότερη διασύνδεση της κοινωνίας και των πολιτών με την ΕΕ, μέσω της προώθησης πολιτικών και δράσεων, οι οποίες θα στοχεύουν να δώσουν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματά τους. Απώτερος στόχος, η ανάδειξη της «φυσιογνωμίας» της Ένωσης ως μιας κοινότητας αξιών και η διαφύλαξη και ενίσχυση του ευρωπαϊκού μοντέλου.

β. Στην εμβάθυνση της ενοποίησης και ιδιαίτερα της νομισματικής ένωσης, με την προώθηση των πολιτικών, μέτρων και δράσεων για την κάλυψη των αρχιτεκτονικών ελλειμμάτων που έχουν εντοπισθεί λόγω της κρίσης, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος ως θεμελιακού στοιχείου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

γ. Στην ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης και των δεσμών συλλογικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη- μέλη.

Ο κ. Παπαϊωάννου επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με κάποιες χώρες όπου διαρθρωτικά προβλήματα -αλλά σε κάποιο βαθμό και έλλειψη πολιτικής βούλησης- δεν επιτρέπουν μεγάλο βαθμό αισιοδοξίας. Ωστόσο, οι εξελίξεις σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία όπως και στο Κόσοβο, ανέφερε, μπορούν να θεωρηθούν ως θετικές κάτι που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν περαιτέρω.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει σε όσους αμφισβητούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την προεδρία, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι «η εκ περιτροπής προεδρία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά θεσμική υποχρέωση της κάθε χώρας, κάτι που εγγυάται τις δημοκρατικές αρχές της Ένωσης και υπογραμμίζει τη θεσμική ισότητα». Αν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει κάποιου είδους δυσκολία, κατέληξε, «δεν σημαίνει αμέσως ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση ή να αμφισβητηθεί αν μπορεί να διαχειριστεί ή όχι την προεδρία του».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στη μεγάλη φωτογραφία ο πρέσβης Βασίλης Παπαϊωάννου με τον Πρόεδρο Νικο Αναστασιάδη. Στη δεύτερη φωτογραφία, ο Ελληνας διακρίνεται δεύτερος από δεξιά.

PAPAIOANNOU-PRESBHS01-01JANUARY2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: