Ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον Ντάουνερ ενόψει άφιξής του – Ζητά αντικειμενικότητα από ΟΗΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεύτερη επιστολή τις τελευταίες ημέρες έστειλε προς τα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή τη φορά αποδέκτης της επιστολής ήταν ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αναμένεται στο νησί τη Δευτέρα για σειρά επαφών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως γνωστό απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στις 2 Ιανουαρίου 2014. Χθες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα, στα πλαίσια της μεσημεριανής εκπομπής, ανέφερε πως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, απέστειλε επιστολή και στον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Χωρίς να αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής, ο Πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε στην κοινή γνώμη αλλά και στην πλειοψηφία των κομμάτων, που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον αξιωματούχο του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι και στην επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κάτι που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και σε αυτή προς Ντάουνερ, ο Πρόεδρος τονίζει και τα εξής:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μοναδικός σκοπός σας όπως και ο σκοπός του Ειδικού Συμβούλου σας Αλεξάντερ Ντάουνερ και των αντιπροσώπων σας, δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση των Αρχών του ΟΗΕ και η εφαρμογή όλων αυτών των αρχών και ψηφισμάτων, χωρίς να παραβιάζουν τις αξίες τις οποίες είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Δεν είναι αρκετό να αναζητούν ένα ισοζυγισμένο συμβιβασμό. Πρέπει όλοι να διαβεβαιώσουμε ότι η διευθέτηση θα είναι βιώσιμη και θα αντέχει στο χρόνο, και παράλληλα τα εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες για τη σύσταση των οποίων η διεθνής κοινότητα εργάστηκε σκληρά».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένει αντικειμενικότητα και ενεργό δράση για υλοποίηση των όσων έχουν αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις συμφωνίες κορυφής σχετικά με το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη δήλωση, απαντώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψής του στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης σχετικά με την επιστολή που απέστειλε στον Μπαν Κι-Μουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: