Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς




Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε χθες το βράδυστον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ασκήσει πιέσεις να βρει μια «ειρηνική λύση» στην κρίση που μαστίζει την χώρα του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην αντίθετη περίπτωση ο Μπάϊντεν προέβλεψε ότι η συνέχιση των επεισοδίων βίας θα έχει «επιπτώσεις» στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο αντιπρόεδρος προειδοποίησε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να λάβει μέτρα για τον τερματισμό της βίας και απάντησε  με σοβαρότητα στις νόμιμες ανησυχίες των ειρηνικών διαδηλωτών, εμμένοντας στη σημασία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με την αντιπολίτευση και στην ανάγκη πραγματικών συμβιβασμών, η μοναδική λύση για το τέλος της κρίσης» τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Εμμένοντας στο γεγονός ότι η βία τόσο από τη μία πλευρά όσο και από την άλλη δεν είναι αποδεκτή, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι μόνο η ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η κρίση θα τερματιστεί με ειρηνικό τρόπο» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Τζο Μπάιντεν επέσεισε την προσοχή του Ουκρανού ηγέτη εξηγώντας ότι «περαιτέρω αιματοχυσία θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ» χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Νωρίτερα απόψε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου είχε καλέσει την κυβέρνηση του Κιέβου να λάβει μέτρα «συμπαγή» για να δώσει ένα τέλος στην κρίση.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενέτεινε τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζητώντας του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, να αποσύρει τα νομοθετήματα που περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση (. . .) στον πρόεδρο να ηγηθεί ενός σοβαρού διαλόγου με την αντιπολίτευση και να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, περιλαμβανομένων (. . .) της ακύρωσης των νόμων (. . .) που περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της καγκελαρίας όπου αναφέρεται ότι η Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα το απόγευμα στον Γιανουκόβιτς.

Η Άγγελα Μέρκελ «εξέφρασε τους φόβους της για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο την οποία καταδίκασε με σθένος».

Η αρχηγός του γερμανικού κράτους «επέμεινε στην ευθύνη που έχει το Κράτος να προστατεύει τα δικαιώματα του να εκφράζεται κανείς ελεύθερα και να διαδηλώνει ειρηνικά» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα η Μέρκελ είχε ασκήσει κριτική στην ουκρανική κυβέρνηση και ζήτησε «να προστατεύει την ζωή» των διαδηλωτών μετά τα επεισόδια βίας, απορρίπτοντας την ιδέα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: Λευκός Οίκος, Γερμανική Καγκελαρία, AFP, ANA-MPA

Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: