Μια μικρογραφία χωρίς μακιγιάζ: Φταίνε, μόνο, οι δεσμοφύλακες των κυπριακών Κεντρικών Φυλακών




Του Κώστα Βενιζέλου

Πίσω από την πύλη των Κεντρικών Φυλακών υπάρχει τελικά ένας άλλος κόσμος; Είναι ένας κόσμος του εγκλήματος, της διαφθοράς και της ισοπέδωσης ανθρώπινων χαρακτήρων, που είναι άγνωστος σε εμάς του υπόλοιπους;

Στις Κεντρικές Φυλακές μεταφέρεται χωρίς μακιγιάζ η μικρογραφία μιας κοινωνίας που παράγει έγκλημα και διαπλοκή. Αυτή είναι η πραγματικότητα που φωτίζεται συχνά- πυκνά. Κάθε λίγο καιρό βλέπει το φως της δημοσιότητας και μια ιστορία.

Οι τίτλοι των εφημερίδων, τα τρέιλερ των τηλεοπτικών δελτίων, παραπέμπουν σε χολιγουντιανές ταινίες: «Διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές», «κακοποίηση κρατουμένων από κατάδικους», «βιασμοί» κλπ κλπ. Και ξαφνικά η σούμα( έτσι ψυχρά και με βάση τη στατιστική), παρουσίασε πως σε δέκα μήνες αυτοκτόνησαν τέσσερις κρατούμενοι.

Το πώς και γιατί, είναι θέμα της έρευνας που θα ξεκινήσει, αν και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι πώς αυτοκτονούν άνθρωποι; Και τούτο δεν μπορούν οι στατιστικές να το εξηγήσουν. Οι μόνο που μπορούν να δώσουν εξηγήσεις είναι οι αρμόδιοι.

Οι μόνοι που θα πρέπει να λογοδοτήσουν είναι οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα. Και ο μέχρι χθες αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών, αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενος, υπουργός Δικαιοσύνης. Και δεν χρειάζεται να αναζητεί κανείς μόνο τι έλεγε και τι όχι, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καθώς «έτσι λειτουργούν οι πολιτικοί». Κι για αυτό κρίνονται από τους πολίτες, για τα όσα λένε και για εκείνα που πράττουν. Σημασία έχει πώς εδώ και δέκα μήνες έχει την πολιτική ευθύνη για το σωφρονιστικό ίδρυμα. Κι αυτό μετρά για τους πολίτες σήμερα, που παρακολουθούν έκπληκτοι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το πρόβλημα στις Κεντρικές Φυλακές είναι ασφαλώς οι κλίκες που έχουν δημιουργηθεί, η συνεργασία κάποιων δεσμοφυλάκων με κατάδικους, που δεν είναι «φιλικές σχέσεις», αλλά διαπλοκή, που παράγει τη διαφθορά. Το πρόβλημα είναι πως περνούν μέσα στις φυλακές ναρκωτικά, λειτουργούν καπετανάτα και ο έλεγχος βρίσκεται σε νονούς. Το θέμα με τις φυλακές είναι πως η κατάσταση έχει περάσει από τα «μικρά», τα «αθώα», το κουτσομπολιό, σε εγκλήματα. Η περίπτωση του νεαρού Ρουμάνου, οι αποκαλύψεις πως δεσμοφύλακες μεταφέρουν σε κατάδικους άλλους κρατούμενους για να «καλοπερνούν», αποτελούν τελικά συνηθισμένα φαινόμενα.

Αυτό που επιβάλλεται είναι κάθαρση. Και τούτο πρέπει να γίνει με εκ θεμελίων αλλαγές και ανατροπές. Να μην περιοριστούν τα μέτρα και οι απόδοση ευθυνών μόνο στους πέντε- δέκα δεσμοφύλακες. Για να είναι σοβαρή η κάθαρση και σοβαρότερα τα αποτελέσματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: