Κέρι: Ο Άσαντ είναι μόνος, είναι μαγνήτης για την τρομοκρατία” – Τζααφάρι: Εχετε εμμονές με Ασαντ




Η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για τη Συρία “Γενεύη 2” κατέδειξε την απομόνωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μοντρέ της Ελβετίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο μαγνήτη για την τρομοκρατία.

“Όλοι να δώσουν ένα τέλος στην τρομοκρατία”, σημείωσε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επίσης στο Μοντρέ ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι.

“Σήμερα μπορούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια να καταλάβουμε πόσο μόνος είναι ο Άσαντ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κι όχι τη Συρία”, σημείωσε ο Κέρι.

Η λύση στην κρίση “δεν μπορεί να αφορά την επιμονή ενός ανθρώπου ή την επιμονή μιας οικογένειας για την παραμονή στην εξουσία”, υπογράμμισε ο Κέρι και χαρακτήρισε τον Άσαντ μαγνήτη για την τρομοκρατία.

“Δεν υπάρχει κανένας που να έχει κάνει περισσότερα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ για να καταστήσει τη Συρία μαγνήτη για τους τρομοκράτες”, σημείωσε.

“Αυτός είναι ο μοναδικός και μεγαλύτερος μαγνήτης για την τρομοκρατία στην περιοχή. Δεν υπάρχει τόπος για έναν άνθρωπο που έχει στραφεί εναντίον του ίδιου του λαού του”, υπογράμμισε.

Αν και η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιζητούν  άλλους τρόπους για να επέλθει μια αλλαγή στη Συρία, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αυξημένη υποστήριξη για την αντιπολίτευση, σημείωσε εξάλλου ο Κέρι.

“Οι συνομιλίες παίρνουν κάποιον καιρό. Κανείς από εμάς δεν είναι ικανοποιημένος με το να αφήσουμε την Συρία στις φοβερές ενέργειες που σημειώνονται και γι’ αυτό έχω πει ότι θα γίνουν παράλληλες προσπάθειες ακόμη και καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθούν διαφορετικά σημεία άσκησης πιέσεων και διάφοροι τρόποι για την εξεύρεση μιας λύσης”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

“Το Ιράν έχει πράγματι τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμο και να κάνει τη διαφορά”, σημείωσε ο Κέρι κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

“Ελπίζουμε ότι θα αποφασίσουν να φανούν εποικοδομητικοί και να πάρουν μια απόφαση για να προχωρήσουν έτσι ώστε να τους επιτραπεί να το κάνουν”, πρόσθεσε ο Κέρι και κατέληξε σχετικά με το Ιράν: “Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να ανοίξει αυτή η πόρτα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και ελπίζω ότι θα θέλουν να μετάσχουν σε μια εποικοδομητική λύση”.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ υπογράμμισε σήμερα ότι η Δαμασκός χρειάζεται υποστήριξη για να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί στη Γενεύη το 2012, το οποίο είναι γνωστό ως “Γενεύη 1” και αξιώνει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι πρέπει επίσης να δοθεί τέλος στην “τρομοκρατία”.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο Μπασάρ Τζααφάρι μετά την σύνοδο Γενεύη 2 στο Μοντρέ της Ελβετίας, η οποία διήρκεσε όλη την ημέρα, σημείωσε ότι στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση στις οποίες θα μεσολαβήσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι στην Γενεύη την Παρασκευή, “θα αρχίσουμε όπως ελπίζουμε μια διαδικασία διαλόγου αποσκοπώντας κυρίως στην εφαρμογή των προβλέψεων της Γενεύης 1”.

“Η Συρία χρειάζεται ενθάρρυνση για να εμπλακεί στην ειλικρινή και έντιμη εφαρμογή της Γενεύης 1, όπως είπα, αλλά για να το κάνει, χρειαζόμαστε όλοι να δώσουν ένα τέλος στην τρομοκρατία και τη βία επειδή η πολιτική ρύθμιση δεν μπορεί να συμβαδίζει με την τρομοκρατία”, υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ “έχουν εμμονή” με την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παραβλέπει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο του εξτρεμισμού στη χώρα αυτή.

“Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες”, είπε και πρόσθεσε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ “δεν θα με ακούσουν. . . δεν τους ενδιαφέρει, το πιο σημαντικό για αυτούς είναι να ξεφορτωθούν τον Άσαντ”.

Ο Τζααφάρι εξέφρασε ακόμα την απογοήτευσή του για το σχήμα της ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες, αλλά όχι το συμμαχικό του Ιράν, μετά την απόσυρση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει επειδή η Τεχεράνη δεν υιοθέτησε δημοσίως το ειρηνευτικό σχέδιο “Γενεύη 1”.

“Επομένως είχαμε σήμερα 40 χώρες που όπως φαίνεται προεπιλέχθηκαν έτσι ώστε οι περισσότερες από αυτές ήταν αντισυριακές αντιπροσωπείες, το οποίο σημαίνει ότι προέρχονταν από κυβερνήσεις που έχουν πράγματι εχθρικές πολιτικές απέναντι στην συριακή κυβέρνηση”, κατέληξε ο Τζααφάρι.

ΚΙΝΑ: ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι χθες ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία θα πρέπει να καλύψουν όλα τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε ερώτηση για το μέλλον του Άσαντ ο Ουάνγκ απάντησε στους δημοσιογράφους στο Μοντρέ της Ελβετίας: “Όλα τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αναφέρατε μόλις τώρα”.

Οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν με τη ρύθμιση των πιο εύκολων ζητημάτων και στη συνέχεια να προχωρήσουν στα πιο δύσκολα, σημείωσε επίσης.

“Πιστεύω ότι για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς διασπάσεις, τότε ο διάλογος εμβαθύνεται και αυξάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όλα τα ζητήματα θα πρέπει και μπορούν να επιλυθούν”, τόνισε.

Ο Ουάνγκ υπογράμμισε επίσης ότι κατά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στην Γενεύη την Παρασκευή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ωθήσει τις δύο πλευρές να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα ορίζει την κατεύθυνση και τις αρχές των διαπραγματεύσεων.

“Δεν θα πρέπει στην αρχή να περιέλθουν σε τέλμα με επιχειρηματολογίες ή συζητήσεις πάνω σε ζητήματα στα οποία οι θέσεις τους απέχουν αρκετά πολύ”, σημείωσε.

Ο Ουάνγκ υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αγωνιστούν να έχουν μια “πρώτη σοδειά” για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, σε θέματα όπως η απελευθέρωση κρατουμένων, οι τοπικές εκεχειρίες και η συνεργασία για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε νωρίτερα χθες ότι οι δύο πλευρές μπορεί να είναι έτοιμες να κάνουν τέτοιου είδους βήματα.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο Ουάνγκ απάντησε ότι η Κίνα τρέφει βαθειά αισθήματα αλληλεγγύης για τους 2,4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αλλά σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να πολιτικοποιηθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα.

“Προς το παρόν η διαδικασία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ομαλή, εν γένει”, σημείωσε. “Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ή εμπόδια που να είναι αξεπέραστα στη διαδικασία της υλοποίησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας”.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry addresses reporters at the end of the opening session of the Geneva II conference in Montreux, Switzerland, on January 22, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: