Η πιό ψυχρή υποδοχή για τον Πούτιν




Τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, που διήρκεσε χθες μόλις τρεις ώρες αντί των συνηθισμένων δύο ημερών και υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, σχολίασε ο δημοσιογράφος Andrew Higgins.

Η ανταπόκριση του από τις Βρυξέλλες δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Sign of a Chill: E.U. Doesn’t Set Table for Putin», υποστηρίζει ότι η ψυχρότερη έναντι της συνηθισμένης, υποδοχή του Ρώσου Προέδρου V. Putin στις Βρυξέλλες δεν σηματοδοτεί ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ.

Τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν αυτό που ονομάζουν «στρατηγική εταιρική σχέση», ενώ ούτε ο Ρώσος Πρόεδρος έφυγε από τις Βρυξέλλες με εντελώς άδεια χέρια.

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνεται, ο Ρώσος Πρόεδρος εξασφάλισε την υπόσχεση της ΕΕ για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ένα σε μεγάλο βαθμό συμβολικό βήμα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για τον κ. Putin σε μια χρονική περίοδο που αυξάνονται οι φόβοι βίαιων επιθέσεων από ισλαμιστές κατά των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Putin δεν κατάφερε να επιβληθεί στο θέμα της διευκόλυνσης έκδοσης βίζας για Ρώσους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ένα μακροχρόνιο αίτημα της Ρωσίας. 

Παράλληλα, προσθέτοντας τη δική του χαρακτηριστική χροιά, ο κ. Putin παρότρυνε τους αξιωματούχους της ΕΕ να επισκεφτούν χώρο συγκέντρωσης διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, δηλώνοντας εμφατικά «απλώς φανταστείτε πως θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατά τη διάρκεια της κρίσης σε χώρες, ας πούμε, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, εάν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών μετείχε σε αντι-ευρωπαϊκές διαδηλώσεις εκεί». 

http://www.nytimes.com/2014/01/29/world/europe/putin-russia-european-union.html

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: