Οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το σχέδιο λύσης Κυπριακού




Του Πανίκου Παναγιώτου

Στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν νέα δεδομένα. Το σκηνικό γίνεται όλο και πιο ρευστό και συνάμα απρόβλεπτο. Μετά την «Αραβική Άνοιξη», τις ανατροπές καθεστώτων σε Αίγυπτο και άλλες χώρες, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τις συγκρούσεις και την αστάθεια στην Τουρκία, τη ρήξη στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, έρχονται τώρα να προστεθούν και οι φανερές πλέον διαφορετικές επιδιώξεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε έντονα σε επικριτικά σχόλια κατά του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος δήλωσε ότι το σχέδιο για την ασφάλεια του Ισραήλ, που παρουσίασε ο κ. Κέρι, «δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε», χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «αφελή», ενώ αποκάλεσε τη στάση του σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία «ακατανόητη εμμονή».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας «προσβλητικά και ακατάλληλα». Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός Υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Κέρι. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και αυτή η προσπάθεια για το Παλαιστινιακό θα έχει το ίδιο αποτυχημένο αποτέλεσμα όπως και οι προηγούμενες.

Μέσα λοιπόν από όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στη γειτονιά μας, το Κυπριακό δεν μένει ανεπηρέαστο, ούτε και το θέμα των υδρογονανθράκων. Το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, μπορεί να εγκλωβίσει την Κύπρο σε καινούργιες καταστάσεις, αν δεν υπάρξει από πριν μελετημένη και μεθοδική στρατηγική αντιμετώπισης κάθε γεγονότος. Δυστυχώς, όμως, λαμβάνοντας υπόψη το πώς συμπεριφέρθηκε η κυπριακή ηγεσία (χθεσινοί και σημερινοί) για την οικονομία του τόπου, η ανησυχία των πολιτών είναι έκδηλη.

Και έχει δίκαιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη θέση που διατύπωσε πριν λίγες μέρες ότι μία δεύτερη απόρριψη σχεδίου λύσης, το οποίο ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού, θα σημαίνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, όπως είπε.

Σε μεγάλο βαθμό όμως, εξαρτάται από τον ίδιο κατά πόσο θα αποφευχθεί ή όχι η πιθανότητα να φέρουν ξανά ένα σχέδιο που δεν θα μπορεί ο κόσμος της Κύπρου να ψηφίσει «Ναι».

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: