Η εξαφάνιση των φυλακών: Το κράτος έχει τελειώσει




Του Κώστα Βενιζέλου

Στην Κύπρο τα μεγάλα θέματα διατηρούνται στο προσκήνιο μερικές ημέρες. Το θέμα των φυλακών σιγά-σιγά αρχίζει να υποβαθμίζεται, να αλλάζει η ιεράρχηση του αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης. Έχουν χαθεί οι θυελλώδεις αντιπαραθέσεις, έχει σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινο-έρχεται.

Μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη κρίση ή να χαθούν ζωές. Και τότε θα ξαναρχίσει το ίδιο κουβεντολόι, οι τέως θα κατηγορούν τους νυν και τανάπαλιν ενώ η ευθιξία θα παραμείνει, για μια ακόμη φορά, στα αζήτητα. Είναι άλλωστε θέμα πολιτικού πολιτισμού, κάποιος να αναλαμβάνει τις ευθύνες και να παραιτείται.

Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι αυτοί που τυγχάνει να διαχειρίζονται εξουσία, δεν έχουν αντιληφθεί πως το κράτος του ΄60 έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Δεν έχουν αντιληφθεί πως κάποτε έκρυβαν κάτω από το χαλί τα προβλήματα και πως σήμερα αυτά έχουν σκεπάσει το ίδιο το χαλί. Το κράτος αυτό έχει καταρρεύσει, αλλά κανείς δεν θέλει να το δεχθεί και το κρατούν στον αναπνευστήρα (όπως την Λαϊκή!), για να μπορούν να λυμαίνονται ό,τι απόμεινε.

Ένα κράτος που επιβεβαιώνει τη γύμνια σε κάθε δυσκολία, έχει τελειώσει. Ένα κράτος που σκάνε στα χέρια του βόμβες (όχι μόνο στο Μαρί αλλά και στην οικονομία, στο χρηματιστήριο, στον «Ήλιο»), που δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών, θα πρέπει να αλλάξει. Ένα κράτος που από τη διαχείρισή του, την ανικανότητα των χειριστών του, χάνονται ζωές ( Ήλιος, Μαρί, φυλακές κλπ), μπορεί να διορθωθεί με λίφτινγκ;

Το κράτος αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με διορισμένους Επίτροπους και με συνταγές ξένων εμπειρογνωμόνων, που θα πωλήσουν πανάκριβα τα πορίσματα τους και θα φύγουν. Το κράτος αυτό, ταλαιπωρημένο από την κομματοκρατία και τη ρουσφετολογία, τις ανελίξεις των μετριοτήτων, ήταν «χρήσιμο» όταν οι συγκυρίες συντηρούσαν μια ψεύτικη πραγματικότητα.

Σήμερα, μετά και τον οδοστρωτήρα του Γιούρογκρουπ, έχει τελειώσει και η γνωστή ρήση «σαν την Κύπρο εν έσιει» και η κοινωνία παραμένει όμηρος, όχι μόνο των επιπτώσεων, της τρόικα και των περιορισμών, αλλά και όσων ανικάνων διατηρούν το σύστημα με βαρύγδουπες προσδοκίες, που η υλοποίησή τους παραμένει στα αζήτητα.

Οι ανατροπές στην κοινωνία και στο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνο από τους πολίτες, που αποδεδειγμένα βλέπουν πιο μπροστά από κάποιους που έχουν εμπλακεί στην πολιτική για προσωπικό όφελος ή για να κρύψουν τις ανεπάρκειες τους.

Οι νοοτροπίες, οι πρακτικές, οι δομές του κράτους του ΄60 όσο συντηρούνται, αναπαράγουν μια στρεβλή και καταστροφική κατάσταση για τη χώρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανία, που υπογράφηκε στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν  να «βράζουν στο ζουμί τους». Άλλο υποψιασμένοι και καχύποπτοι και διαφορετικό αδιάβαστοι και φοβικοί… Και κάτι για την ιστορία αλλά και την ουσία: Τη συμφωνία διαπραγματεύτηκε ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: