Ελληνική Προεδρία, θαλάσσιες ζώνες, Κυπριακό και τρομοκρατία στην ατζέντα Αμερικανών-Βενιζέλου




Του Δημήτρη Μανή και της Άννας Καραγιαννοπούλου

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε το απόγευμα, στις 6:30 ώρα Ελλάδος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι.

Κατά την υποδοχή του κ. Βενιζέλου, ο κ. Κέρι συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν σε μια «στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ως επικεφαλής της ΕΕ, αλλά και στο θέμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος, ωστόσο ο κ. Κέρι τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις ήταν να ληφθούν, ελήφθησαν και ότι ο ίδιος πιστεύει πως η κατάσταση βελτιώνεται.  
 
«Θέλουμε να συνεχίσουμε, βήμα – βήμα, την στενή μας συνεργασία όχι μόνο σε αυτά τα θέματα, αλλά και σε άλλα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και άλλα ζητήματα για τα οποία έχουμε κοινά ενδιαφέροντα», ανέφερε ο κ. Κέρι.
 
Στην συνέχεια, ο αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. αναφέρθηκε αναλυτικά στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι «πιστεύουμε βαθύτατα πως ο λαός της Ουκρανίας επιθυμεί στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη και θέλει η χώρα του να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κέρι για την πρόσκληση, τόνισε ότι «η ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα ότι είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, και ότι παρότι την κρίση και τα οικονομικά προβλήματα η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
 
Πριν από την συνάντηση με τον Τζόν Κέρι, ο κ. Βενιζέλος είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα, και εγώ είχα την ευκαιρία, ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών να εστιάσω στα μεγάλα θέματα που είναι η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η απόφαση μας πως δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο και κυρίως η ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».   

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης ενημέρωσε τους έλληνες ανταποκριτές στην αμερικανική πρωτεύουσα για τις συνομιλίες που είχε και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ παρακολουθούν την εξέλιξη της κρίσης της ευρωζώνης και τα βήματα ανάκαμψης που πραγματοποιούνται ενώ υιοθετούν μια “περισσότερο σοσιαλδημοκρατική οικονομική αντίληψη” για τις αναγκαίες κινήσεις αντιμετώπισης της».
       
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο έλληνας Υπουργός τα υπόλοιπα  θέματα που συζητήθηκαν στις δύο αυτές συναντήσεις ήταν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη, το πρόβλημα της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
 
Ειδικότερα για το Σκοπιανό έγινε μια περιεκτική ενημέρωση για την εικόνα του θέματος και τις επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε οποιασδήποτε μορφής «πίεση». Το ίδιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό, ενώ είναι δεδομένο το διεθνές ενδιαφέρον και η προσοχή με την οποία παρακολουθούνται οι  πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.
 
Αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ.  υπογράμμισε ότι έθεσε στον ομόλογο του τα δεδομένα της πολύπλοκης κατάστασης στη Μεσόγειο, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του καθορισμού των ναυτικών ζωνών στη Μεσόγειο,  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Την Παρασκευή το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος είχε γεύμα εργασίας στην γνωστή δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών» όπου είχε μια «πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτική» συζήτηση με διευθυντικά στελέχη από διάφορα Ινστιτούτα των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: http://gr.voanews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: