Δεν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροιποίησης των αγορών από την Ελλάδα και τη Κίνα λέει ο Νταλάρα




Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών εξαιτίας της Ελλάδας ή της Κίνας δήλωσε χθες στην τηλεόραση του CNBC («No systemic China, Greek risk for markets: Dallara») ο αρχιτέκτονας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Charles Dallara.

Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή» υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά και ότι θα φανεί «λίγο περισσότερο γενναιόδωρη».

«Η Ελλάδα έχει διέλθει μέσα από μια τεράστια περίοδο προσαρμογής και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσει η Ευρώπη το έργο της, ειδικά στα δημοσιονομικά» τόνισε ο Charles Dallara.

Μολονότι μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών χωρών, ο Charles Dallara επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται στην μαζική αύξηση της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές και όχι σε μια δραματική βελτίωση των οικονομιών τους. «Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των μεγεθών και της τιμαριθμικής τους αποτίμησης από τις αγορές. Βεβαίως ο κίνδυνος χρεοκοπίας στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία είναι πολύ μικρότερος από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι αποδόσεις αντανακλούν ουσιαστική βελτίωση στις εν λόγω οικονομίες» σημείωσε ο Charles Dallara.

Σε σχέση με την Κίνα ο Charles Dallara τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιον σημαντικό συστημικό κίνδυνο. «Πιστεύω ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα, φέτος, να προκαλέσει αστάθεια στις διεθνείς αγορές, αλλά όχι τόσο σημαντική που να αποσταθεροποιήσει ολοκληρωτικά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

http://www.cnbc.com/101350647

Photo CNBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: