CNBC: Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αθήνα




«Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αθήνα, καθώς οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», επισημαίνει η Nefeli Agkyridou σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με το χαρακτηριστικό τίτλο «Smog shrouds Athens as Greeks choke on fuel bills».

Όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με στόχο να τον ισοσταθμίσει με το φόρο του πετρελαίου κίνησης, εκτοξεύοντας τις τιμές έως και 30% άνω.

Παράλληλα, ο αριθμός των πολιτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα αυξήθηκε κατά 10%, ωστόσο ο Υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυτό είναι συνηθισμένο κατά τη χειμερινή περίοδο, αν και οι γιατροί προειδοποιούν για τους μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ακόμη και η κυβέρνηση προειδοποιεί το κοινό να αποφεύγει την άσκηση σε υπαίθριους χώρους και να παραμένει κεκλεισμένων των θυρών.

Το περασμένο Σάββατο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 70% στον ηλεκτρισμό τις ημέρες με υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης για όσους καταναλώνουν λιγότερο από 2.000 ΚW ανά τετράμηνο. Σημειώνεται ακόμη ότι η εν λόγω είδηση επακολούθησε την ανανέωση των επιδοτήσεων πετρελαίου θέρμανσης, η οποία εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και ότι το 2012, οι παραγγελίες  για πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 60%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόνο 11% του συγκεκριμένου ποσοστού οφείλεται στον υψηλότερο φόρο, καθώς άλλοι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ύφεση, οι καλύτερες καιρικές συνθήκες και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

http://www.cnbc.com/id/101312354

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: