Αναζητούν σωσίβιο σε τρύπια βάρκα – Δύο σενάρια για διάσωση της διαδικασίας – Πρόσκληση Μπαν;




Του Κώστα Βενιζέλου

Στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζονται να μετατοπίσουν το σκηνικό του Κυπριακού σε ένα άλλο επίπεδο, έχοντας ανοικτά και υπό μελέτη δυο σενάρια.

Πρώτο, μέσω του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα εγκριθεί στις 29 Ιανουαρίου, να καθορίζονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Τούτο σημαίνει, εξήγησε ξένη διπλωματική πηγή, πως είτε θα αποδοθούν ισομερώς ευθύνες για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για έναρξη συνομιλιών είτε θα καλούνται Αναστασιάδης και Έρογλου να βρουν τρόπους να αρχίσουν  «συνομιλίες το συντομότερο». Με τον τρόπο αυτό θα ασκήσουν πίεση προς τους εμπλεκόμενους.

Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες». Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί κοινού ανακοινωθέντος θα αναγνωστεί διακήρυξη του Γενικού Γραμματέα, που θα «καλύπτει και τις δυο πλευρές», αλλά δεν θα είναι η θέση τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού άφησαν να εννοηθεί προς την τουρκική πλευρά πως δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καλέσει Αναστασιάδη και Έρογλου στη Νέα Υόρκη για κοινή συνάντηση. Το σενάριο αυτό δεν είναι άγνωστο καθώς είναι ένα από τα τέσσερα που είχε παρουσιάσει ο Ντάουνερ πριν να αναχωρήσει από το νησί τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας, ανκαι δεν το συνηθίζει, να απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη και να επαναφέρει το ζήτημα της κοινής συνάντησης. 

Δεύτερο, ενόψει και των εξελίξεων στην Τουρκία, να δοθεί χρόνος,  να συνεχιστούν κινήσεις με πήγαινε-έλα του Αλεξάντερ Ντάουνερ και με ενεργότερη παρέμβαση των αγγλοαμερικανών. Ούτως ή άλλως στο παρασκήνιο οι αγγλοαμερικανοί δρουν και προβαίνουν σε παρεμβάσεις για «να ξεπερασθούν οι μικρές διαφορές που απέμειναν για το κοινό ανακοινωθέν όπως αναφέρουν».

Παρόλο που δεν υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του νέου ταξιδιού Ντάουνερ στη Λευκωσία, που φθάνει αύριο το πρωί στο νησί, ωστόσο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα περιμένουν την ενημέρωση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. στο Κυπριακό για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Τα αποτελέσματα των επαφών του Αλεξάντερ Ντάουνερ στη Λευκωσία θα αξιολογηθούν σε σύσκεψη στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα και θα καθορισθεί και ο νέος οδικός χάρτης, στη βάση των δυο σεναρίων για το πώς θα προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό.

Στη Λευκωσία, δεν έχουν εικόνα για το πώς θα ενεργήσει αυτή τη φορά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Εάν, δηλαδή, θα επιχειρήσει να μεταφέρει κάποιες ιδέες για γεφύρωση των διαφορών με τη μέθοδο της εποικοδομητικής ασάφειας σε φράσεις- κλειδί, όπως έγινε στο παρελθόν. Έχει, πάντως, ένα νέο δεδομένο ενώπιον του, που είναι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύντομο και περιεκτικό κοινό ανακοινωθέν, το περιεχόμενο του οποίου περιγράφεται στην επιστολή του προς τον Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Ντάουνερ, θα παραμείνει στο νησί μέχρι και την Παρασκευή και θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Στις 22 Ιανουαρίου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συνάντηση σε «πολεμικό» κλίμα

Σε ένα τεταμένο κλίμα θα πραγματοποιήσει και αυτή τη φορά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η τελευταία ενέργεια του να συναντήσει στις 14 Δεκεμβρίου 2013 στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα τον υπουργό Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ παραβίαζε με τον τρόπο αυτό αποφάσεις και ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού( με αυτή του την ενέργεια βρήκε πολλούς απέναντι του και εντός του ΟΗΕ). Ο Ντάουνερ καταγγέλθηκε, έγιναν διαβήματα προς τον ΟΗΕ ενώ την περασμένη Πέμπτη έλαβε και επιστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η Λευκωσία ζητά από τους ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού αντικειμενικότητα και εφαρμογή των ψηφισμάτων/αποφάσεων του ΟΗΕ. Με αυτά τα δεδομένα στην αυριανή και μοναδική συνάντηση που θα έχουν Αναστασιάδης- Ντάουνερ, αναμένεται ότι το κλίμα θα είναι εκρηκτικό. Πολλοί δε το περιγράφουν «πολεμικό».

Βρετανοί: Δεν θέλουν να χαλάσουν την επίσκεψη Αναστασιάδη και πάγωσαν προσχέδιο ψηφίσματος

ΟΙ Βρετανοί έχουν παγώσει τις διεργασίες για διαμόρφωση του κειμένου για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενόψει της επίσκεψης αυτή την εβδομάδα του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Βρετανοί που πάντα αναλαμβάνουν τη σύνταξη των προσχεδίων, διαμήνυσαν πως θα παρουσιάσουν το πρώτο μετά τη συνάντηση Κάμερον- Αναστασιάδη, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη. Τούτο, εκ των πραγμάτων, παραπέμπει σε ένα συμπέρασμα: Δεν θέλουν να χαλάσουν το κλίμα ενόψει της συνάντησης της Τετάρτης, όπερ σημαίνει πως το περιεχόμενο του προσχεδίου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ικανοποιεί τη Λευκωσία. Προφανώς δεν ευνοούν το θέμα του ψηφίσματος να επισκιάσει τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Κάμερον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, στις διατυπώσεις που επεξεργάζονται παρασκηνιακά οι Βρετανοί χωρίς να τις παρουσιάζουν, είναι και το ενδεχόμενο να επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι Βρετανοί, πάντως, επισήμως επικαλούνται για τη μη κατάθεση προσχεδίου ψηφίσματος την επίσκεψη Ντάουνερ στην Κύπρο, που αρχίζει αύριο και την ενημέρωση από τον ίδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 22 Ιανουαρίου.

Πέραν των θεμάτων τούτων, φαίνεται πως το Λονδίνο επενδύει στην επίσκεψη Αναστασιάδη και για το λόγο αυτό έχουν φροντίσει να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες της Τετάρτης, οι οποίες θεωρούν πως  θα συζητηθούν στην Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: