Αμεσοι στόχοι η κατάπαυση πυρός και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζει η NYT




Παρά την αμείωτη απαισιοδοξία που περιβάλλει τη διεθνή Σύνοδο για τη Συρία η οποία ξεκίνησε στο Montreux της Ελβετίας και παρότι μοιάζει ανέφικτο το ενδεχόμενο επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας άμεσα, η εν λόγω συνάντηση  μπορεί να παράξει  εποικοδομητικά αποτελέσματα, επισημαίνει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Another Syria Peace Conference».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι πρώϊμοι στόχοι θα έπρεπε να περιλαμβάνουν κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια απεγνωσμένους πολίτες στη χώρα. Παράλληλα, το Ιράν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη θέση του στην ειρηνευτική σύνοδο εάν είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον εφοδιασμό οπλισμού προς το καθεστώς Assad ή εάν έπειθε το Σύρο ηγέτη για κατάπαυση του πυρός. Και υπάρχουν σημαντικά κίνητρα τόσο για τη Ρωσία όσο και το Ιράν προκειμένου οι δύο χώρες να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο, τονίζεται, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προσελκύσει συνδέσμους της Al Qaeda και άλλων Σουνιτών εξτρεμιστών στο συριακό μέτωπο, καθιστώντας ορατή την επέκταση της τρομοκρατικής απειλή για το Ιράν, αλλά και τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην εφημερίδα NYT και το περιοδικό TIME, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πολιτική διευθέτηση του θέματος, αναγνωρίζοντας ότι «η συνέχιση αυτής της τραγωδίας στη Συρία θα δημιουργήσει αναμφίβολα το προσφορότερο έδαφος για εξτρεμιστές που θα την εκμεταλλευτούν ως δικαιολογία για στρατολόγηση προκειμένου να αναπτύξουν αυτού του είδους δράση σε άλλα μέρη της περιοχής».

http://www.nytimes.com/2014/01/22/opinion/another-syria-peace-conference.html?hp&rref=opinion&_r=0

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Αφίχθη στη Γενεύη η διπλωματική αποστολή του καθεστώτος Assad που μετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης στο Μοντρέ της Ελβετίας, μετά την αιφνίδια προσγείωση του ιδιωτικού αεροπλάνου της συριακής αποστολής στο διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, επισημαίνουν οι Sam Dagher και Stelios Bouras, σε ανταπόκριση από τη Δαμασκό και την Αθήνα αντίστοιχα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Syrian Delegation Arrives in Geneva After Grounding».

Σύμφωνα με την ίδια τη συριακή αντιπροσωπεία, «δεν επετράπη στο αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί με καύσιμα», αν και το ελληνικό ΥΠΕΞ απολογήθηκε για το συμβάν που αποκάλεσε «ακούσιο λάθος», διευκρινίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν οφείλεται στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε δύο  ιδιωτικές εταιρείες που αρνήθηκαν να προμηθεύσουν καύσιμα.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται, αρνήθηκε να σχολιάσει για το εάν προέβη σε απολογία προς τις συριακές αρχές. Από την πλευρά του, αξιωματούχος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανέφερε ότι η άρνηση ανεφοδιασμού οφειλόταν στο διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο καθεστώς Assad και μετά την παρέμβαση του ελληνικού ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε ο ανεφοδιασμός.

Τέλος, σύμφωνα με το συριακό καθεστώς, το ελληνικό ΥΠΕΞ απολογήθηκε στους Σύρους αξιωματούχους και το πλήρωμα του αεροσκάφους για το «ακούσιο λάθος» χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ οι Σύροι δήλωσαν ότι η καθυστέρηση ανεφοδιασμού σχετίζεται με τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς Assad από το Μάϊο του 2011.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304757004579334453727962702#printMode

PHOTO: United Nations Secretary-General Ban Ki-moon convened the Geneva II conference in Montreux, Switzerland, on January 22, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: