Το Reuters βλέπει κίνδυνο ανόδου αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαϊου




Σε άρθρο του, το Πρακτορείο Reuters εκφράζει φόβους ότι η υψηλή ανεργία, η λιτότητα και η αναιμική ανάπτυξη θα ευνοήσουν την άνοδο περιθωριακών κομμάτων, κατηγορία στην οποία εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν καθώς και το βρετανικό ξενοφοβικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι πέρυσι, ήταν η λιγότερο ταραχώδης χρονιά για τη ζώνη του ευρώ, από το 2009 όταν η Ελλάδα αποκάλυψε την τεράστια τρύπα στα δημοσιονομικά της.

«Η κοινή λογική δείχνει ότι το 2014, θα είναι εξίσου άνετο, άποψη που υποστηρίζεται από ορισμένους που προέβλεπαν το θάνατο του ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο. Η πολιτική βούληση να μη χαθεί το παιγνίδι παραμένει ισχυρή, η δέσμευση της ΕΚΤ να στηρίξει το ευρώ συνεχίζει να εξατμίζει την πίεση της αγοράς ομολόγων ενώ υπάρχει η προοπτική για, έστω και μικρή, άνοδο των οικονομιών.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ανακάμπτουν από την ύφεση και η Ελλάδα λογικά θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους, το τρέχον έτος.
Ωστόσο, υπάρχουν και λόγοι να είναι κανείς περισσότερο επιφυλακτικός, υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Η υψηλή ανεργία, η λιτότητα και η αναιμική ανάπτυξη προσφέρουν το τέλειο σκηνικό ώστε «περιθωριακά» κόμματα να ευημερήσουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ορισμένοι ειδήμονες προβλέπουν μια ομάδα κομμάτων που αντιτίθενται στο ευρώ, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το UKIP στη Βρετανία, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία, να καταλαμβάνουν πάνω από το 20% των βουλευτικών εδράνων.

Αυτό θα μπορούσε να πιέσει τις σημαντικότερες ομάδες ευρωπαϊκών κομμάτων να αμφισβητήσουν την ικανότητα της Ευρώπης για περαιτέρω εμβάθυνση δεδομένων και των νέων εξουσιών που θα έχει το κοινοβούλιο να επιβάλει την πλειονότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Θα μπορούσε να οδηγήσει τα κυρίαρχα κόμματα σε πιο ευρωσκεπτιστικές θέσεις και να δυσχεράνει τόσο τον διορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που αναμένεται να γίνει αργότερα εντός του χρόνου) αλλά και την ψήφιση νόμων που αφορούν τις τράπεζες» δηλώνει στο Reuters ο Άλαστερ Νιούτον, ανώτερος πολιτικός αναλυτής της Nomura Securities.

Ρεπορτάζ που αφορούν στην Ελλάδα φιλοξενούν δύο ακόμη αμερικανικά μέσα:

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφηκαν ορισμένες από τις προκλήσεις που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρώπη το 2014. Σε αναφορά για την Ελλάδα υποστηρίχθηκε ότι αναμένονται «νέες ανατροπές» στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση. Όπως σημειώθηκε, μετά από τρία χρόνια έντονης ανησυχίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα πράγματα άρχισαν πλέον να βελτιώνονται το 2013, καθώς προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακή μείωση της υψηλής ανεργίας.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν ωστόσο να αποκλεισθούν νέες αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα στρέφεται τώρα στο Δημόσιο, προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το άρθρο, η πτώση της δημοφιλίας επίσης της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές το 2014.

Η Wall Street Journal ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ ευοίωνες προοπτικές για την Ευρωζώνη το 2014 προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, εξαιτίας κυρίως του υψηλού χρέους σε κάποια από τα κράτη-μέλη της.

Όπως επισημάνθηκε, οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2013 δεν ήταν αυτές που έγιναν, αλλά αυτές που δεν έγιναν. Το ευρώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά τις αναταράξεις που τα προηγούμενα έτη θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: