Τουρκία: Κυριαρχούν διαφθορά και νεποτισμός




O Sinan Ulgen, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης EDAM, γράφει στους FINANCIAL TIMES για την πολιτική κρίση στην Τουρκία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη διαφθορά (“Turkey Needs less Money in Politics and less Politics in Court”).

Η παντοδυναμία του Recep Tayyip Erdogan κλυδωνίζεται από τους πρόσφατους ισχυρισμούς για διαφθορά που οδήγησαν στην παραίτηση τεσσάρων Υπουργών του. Η ειρωνεία συνίσταται στο ότι το κόμμα του  Erdogan ανήλθε στην εξουσία μετά από μια δεκαετία όπου κυριαρχούσε η διαφθορά και ο νεποτισμός, ακριβώς εξαιτίας της ρητορικής του ενάντια στην επικρατούσα κατάσταση.

Η διαφθορά υψηλού επιπέδου στην Τουρκία σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της πολιτικής. Η φιλελευθεροποίηση και η εξάλειψη διαφόρων επιλεκτικών εργαλείων πολιτικής, όπως οι άδειες εισαγωγών και οι άδειες παραγωγής, έστρεψε τη χρηματοδότηση της πολιτικής προς τις κατασκευές.

Το διαστρεβλωμένο κίνητρο για τη συγκέντρωση πολιτικού χρήματος οφείλεται στο αυξανόμενο κόστος του πολιτικού ανταγωνισμού. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως μια ανατροπή στο σύστημα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και την ανάπτυξη της θεσμικής δυνατότητας ελέγχου των δαπανών που γίνονται κατά τις προεκλογικέ εκστρατείες, καθώς και την επιβολή ορίων στις δαπάνες.

Πρόκειται για το πρώτο βασικό μάθημα που πρέπει να πάρει η πολιτική τάξη από την παρούσα κρίση. Το μέτρο δεν θα εξολοθρεύσει τη διαφθορά, θα μειώσει ωστόσο τα σχετικά κίνητρα. Το δεύτερο μάθημα αφορά στην ανεξαρτητοποίηση των θεσμών από τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα.

Οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί διαγωνισμό κατά τον οποίο ο νικητής κερδίζει τα πάντα. Στις ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να ενταχθεί και η δικαιοσύνη, καθώς μια εξαρτώμενη δικαιοσύνη αποτελεί δομικό μειονέκτημα και φραγμό στην όποια προσπάθεια εναντίον της διαφθοράς.

Η επιστροφή στην ομαλότητα προϋποθέτει να δοθεί προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν την ανεξαρτησία για βασικούς κρατικούς θεσμούς και την πλήρη αλλαγή των κανόνων που αφορούν στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

http://www.ft.com/cms/s/0/ffa6331e-7175-11e3-8f92-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: