Σχεδόν έτοιμο το αμερικανικό πλοίο στο οποίο θα γίνει η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων




Ρεπορτάζ VOA News

Εργάτες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη των ΗΠΑ ετοιμάζουν το αμερικανικό φορτηγό πλοίο “Cape May” για την αποστολή του στη Μεσόγειο, η οποία είναι η εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Το αμερικανικής ιδιοκτησίας πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει για την περιοχή της Μεσογείου σε δύο εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου σε δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια ξενάγησης στο πλοίο.

Η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να παραδώσει όλα τα χημικά όπλα που διέθετε σε διεθνείς παρατηρητές, μετά από απειλές που δέχθηκε για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Οι διεθνείς παρατηρητές και οι εκπρόσωποι αρκετών κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, θα μεταφέρουν τα χημικά σε λιμάνι της Συρίας και από εκεί θα φορτωθούν σε δύο σκανδιναβικά πλοία. Στη συνέχεια τα πλοία αυτά θα μεταφέρουν το επικίνδυνο φορτίο σε λιμάνι της Ιταλίας, που δεν έχει ανακοινωθεί, για να μεταφορτωθούν τα χημικά αυτή τη φορά στο αμερικανικό πλοίο “Cape May”.

Η διορία που είχε δοθεί για την μεταφορά των συριακών χημικών έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε προβλήματα μεταφοράς, τις κακές καιρικές συνθήκες και τις συμπλοκές μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών που συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας.

Στο φορτηγό πλοίο “Cape May” γίνονται παρεμβάσεις για να μπορεί να φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό πληρώματος από ότι συνήθως, ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί δύο μονάδες υδρόλυσης που θα χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των αερίων νεύρων και μουστάρδας που έχουν συγκεντρωθεί από τα συριακά αποθέματα.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να απενεργοποιήσουμε τα στοιχεία που αποτελούν χημικά όπλα, αλλά και αυτά που αν συνδυαστούν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, αρμόδιος για χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

«Θα μετατρέψουμε τα χημικά σε μη τοξικά απόβλητα» ανέφερε ο κ. Κένταλ και πρόσθεσε ότι «με αυτή την διαδικασία αποφεύγουμε να μεταφέρουμε το υλικό σε οποιαδήποτε περιοχή όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κατά τόπους πολιτικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την τοπική νομοθεσία». Η απενεργοποίηση των χημικών θα γίνει στα αμπάρια του πλοίου.

«Το σημείο αυτό θα είναι πιθανότατα το πιο μολυσμένο μέσα στο πλοίο, θα είναι κόκκινη ζώνη για μάς» ανέφερε ένα από τα μέλη του πληρώματος στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φωνή της Αμερικής / http://gr.voanews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: