Σημαντική παράμετρος για το 2014 η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στους θεσμούς




Η επιτυχία του 2014 για την Ευρώπη θα συνίσταται στην οικονομική ανάρρωση, την επούλωση των πληγών που κατάφεραν η κρίση του κρατικού χρέους και του χρηματοπιστωτικού τομέα και ενδεχομένως η επίτευξη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, γράφει ο Tony Barber σε άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES (To Revive Trust in Europe, Rebuild Faith in Democracy”).

Το πιο σημαντικό επίτευγμα ωστόσο θα είναι η αποκατάσταση της φθίνουσας εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι καθοριστικές εξαιτίας της ανόδου λαϊκιστικών, αντι-καθεστωτικών, αντιευρωπαϊκών πολιτικών κινημάτων, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής των ψηφοφόρων θα αποτελεί κακό σημάδι. Σημαντικά θα είναι και τα δημοψηφίσματα στην Καταλωνία και τη Σκωτία.

Δημοσκόπηση του ευρωβαρομέτρου κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε από το 57% το 2007 στο 31% τον περασμένο Μάιο, ενώ το 29% των ερωτηθέντων εκφράστηκαν αρνητικά για την ΕΕ. Εξάλλου και η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις μειώθηκε στο 25% από το 41%. Η μείωση μπορεί να αποδοθεί στην ύφεση, την ανεργία και τις στάσιμες ή επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και στην αναδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας, που αποτέλεσε στοιχείο του πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου, υπεύθυνο για την άμβλυνση του πολιτικού εξτρεμισμού και την εμπέδωση της στήριξης στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία.

Υπεύθυνα ωστόσο για την μείωση της στήριξης στην ΕΕ είναι κα τα σκάνδαλα διαφθοράς, η μετανάστευση και η διάλυση του εκλογικού πυρήνα των μαζικών πολιτικών κομμάτων, ενώ πίσω από όλα βρίσκεται η πικρία των Ευρωπαίων για το γεγονός ότι ασκούν τη λιγότερη επιρροή από ποτέ στις αποφάσεις των ελίτ, τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους όσο και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες).

Σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) υπάρχει η αντίληψη ότι η κοινωνία βρίσκεται στο έλεος ανηλεών εξωτερικών δυνάμεων και τιμωρείται για τις λανθασμένες συνταγές ξένων.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο οικονομικής έρευνας, Vox, ο Επίτροπος για θέματα εργασίας László Andor σημείωσε ότι, τα κ-μ της Νότιας Ευρώπης δεν βρίσκονται μακριά από την καταστροφική κατάσταση όπου το να είσαι μέλος της ΕΕ και να διαβιείς σε μια δημοκρατία είναι ασύμβατα (γίνεται αναφορά από τον Tony Barber και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά, που προϋπήρχαν της ένταξης στην ΕΕ, ήταν ασυμβίβαστα με την δημοκρατία στους κόλπους της ΕΕ).

Ο διαχωρισμός Βορρά-Νότου δεν θα εξαφανιστεί το 2014. Αντιθέτως θα τονιστεί η αίσθηση της αδικίας, όταν θα απαιτηθεί από τις χώρες της περιφέρειας να μειώσουν κι άλλο μισθούς και κοινωνικό κράτος, τη στιγμή που ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζεται να αυξήσει τις συντάξεις και να ελαφρύνει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις για τους Γερμανούς. Ακόμη και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν θα επαρκέσουν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες οφείλουν να εκπαιδεύσουν τους πολίτες καλύτερα για τα ευεργετήματα και τις ευθύνες που απορρέουν από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ θα βοηθούσε αν οι φωνές των εθνικών κοινοβουλίων ακούγονταν περισσότερο, καθώς έχει σημασία να δίνεται ουσία στη δημοκρατία, καταλήγει ο Barber.

http://www.ft.com/cms/s/0/d06b0f6c-696d-11e3-89ce-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: