Κίνδυνοι για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης




Τον ορατό κίνδυνο αποπληθωρισμού που διατρέχει η ευρωζώνη, καθώς τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη πρέπει να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα τους συμπιέζοντας μισθούς και τιμές προς το μέσο όρο της νομισματικής ένωσης,  προβάλλει ο Marcus Walker σε ανταπόκριση από το Βερολίνο.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Euro Zone’s Weak Recovery Poses Risks to Others».

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ήδη έντονο αποπληθωρισμό, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού, γεγονός που καθιστά τα χρέη μεγαλύτερα, συγκριτικά με τα εισοδήματα χωρών και πολιτών.

Ο Walker προβάλλει ακόμη την άποψη πολλών αναλυτών ότι ακόμη και αν ο αποπληθωρισμός δεν οδηγήσει σε μια νέα κρίση χρέους, ο συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού αυξάνει την προοπτική οικονομικής ύφεσης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ευρωζώνης, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης επενδύσεων και καινοτομιών στον τομέα παραγωγής.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Paul DE Grauwe, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο LSE, «οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της ύφεσης είναι απρόβλεπτες, αλλά θα πρέπει κανείς να τις λάβει σοβαρά υπόψη. Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται πλέον στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά στις κοινωνίες».

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304483804579283251710854352#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: