Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση το 2014, υποστηρίζουν οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο




«Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες, αφήνει πίσω της την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Ο κ.Σαμαράς, αφού ευχαρίστησε τον Ζοζέ Μπαρόζο για την στήριξη του στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελείωσαν. «Ασφαλώς έχουμε προβλήματα, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη έχει πλέον κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε ο κ.Σαμαράς, «η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ σημείωσε πως ό,τι κατάφερε, το έκανε συντονισμένα με τη βοήθεια της ΕΕ και με στόχο να δοθεί ελπίδα στις επόμενες γενιές. «Η Ευρώπη ενωμένη, μπορεί να λύνει τα προβλήματά της» ανέφερε.

«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τις προτεραιότες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας φιλοδοξεί να πετύχει την θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την ΕΕ.

Ανέφερε ότι στους πρωταρχικούς στόχος είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, – «για να αντιμετωπιστούν τα “κατασκευαστικά προβλήματα” που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ» – η δημοκρατική νομιμοποίηση και η λογοδοσία της ΕΕ καθώς και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

«Με πυξίδα αυτές τις αρχές η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, τις πολιτικές για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών καθώς και την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπαίνει στην πιο αποφασιστική φάση της και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για τους ευρωπαίους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «κάτι που ήταν όνειρο για πολλές γενιές τώρα γίνεται πραγματικότητα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: