Απογοήτευσαν με τη συναλλαγή για τα διοικητικά συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών




Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρώην συνάδελφος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με τους διορισμούς στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα ρουσφετιού.

Η δήλωσή του δεν με ξάφνιασε διότι οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων και πολιτικών προσώπων συνήθως δεν λένε την αλήθεια, ή για να είμαι επιεικής, παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια. Αυτή είναι η δουλειά για την οποία πληρώνονται…

Το θέμα των Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών είναι σοβαρότατο και δεν πρόκειται να πείσουν τον λαό, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε οι συνέταιροί του στα πολιτικά «μαγειρεία», οι οποίοι φέρουν την ίδια ευθύνη μαζί με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, διότι κοροΐδεψαν πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι στην απόγνωση που προκαλεί η ανεργία, τους πίστεψαν και υπέβαλαν αιτήσεις και βιογραφικά. Η συνδιαλλαγή μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, είναι μία απαράδεκτη πράξη και απέδειξε ότι οι πολιτικοί ταγοί δεν πρόκειται να βάλουν ποτέ μυαλό, ακόμα και αν το νησί υποστεί μεγαλύτερη πολιτική ή οικονομική τραγωδία.

Επειδή δεν αυτοφιμώνομαι ειδικά όταν πρόκειται για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, καταθέτω την απογοήτευσή μου για την απόφαση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου να συμμετάσχει στο παιγνίδι των διορισμών, άρα και του ρουσφετιού. Δεν είχε κανένα, μα κανένα λόγο, ένας νέος πολιτικός, που μόλις ανέλαβε την προεδρία ενός κόμματος, το οποίο έχει ταυτιστεί με τη ρουσφετολογία αλλά και τη διαφθορά, να συρθεί σ’ αυτό το απαίσιο παίγνιο από τον κ. Αναστασιάδη, που βασικά αναζητούσε συνενόχους.

Μπορεί να ισχυρίζεται ο αγαπητός Βίκτωρας ότι οι διορισμοί έγιναν με βάση τα υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και την κατάρτιση των διορισθέντων, αλλά η αλήθεια είναι ότι επικράτησε η κομματοκρατία και η συναλλαγή μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και αυτό, που βασικά μας φοβίζει, είναι η συνήθεια που απέκτησαν στις όποιες συναλλαγές, που κάποια στιγμή θα αφορούν και το εθνικό θέμα.

Βεβαίως, αδυνατώ να συμφωνήσω με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού, ο οποίος κατήγγειλε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τους διορισμούς, διότι η κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια πρωταγωνίστησε στα κομματικά ρουσφέτια και βόλεψε πολλά από τα «κόκκινα παιδιά» στον δημόσιο τομέα. Δεν συμφωνώ, επίσης, ούτε με την επίθεση εναντίον του συναδέλφου Γιώργου Τσαλακού. Για να κριθεί κάποιος πρέπει να αφεθεί να παρουσιάσει έργο. Εάν, λοιπόν, δεν πετύχει θα είμαι ο πρώτος που θα τον κρίνει και θα τον κατακρίνει. Η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν είναι κομματικό τσιφλίκι. Οι υπάλληλοι του ΡΙΚ πληρώνονται από τους φορολογούμενους και οι συνάδελφοι στην πλειοψηφία τους πιστεύω ότι τιμούν τη δεοντολογία και τις αρχές της δημοσιογραφίας. Αναμένω ότι ο κ. Τσαλακός θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της ραδιοτηλεόρασης και θα αφήσει την όποια κομματική «ταυτότητα» έχει στο σπίτι του.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος των ημικρατικών οργανισμών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των συνεργαζομένων κομμάτων, προβλημάτισε τους δανειστές της Κύπρου και όπως τονίστηκε στον γράφοντα, «κτύπησε αμέσως καμπανάκι» στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Είμαι δε βέβαιος ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξουν οι επικεφαλής της Τρόικα στην επόμενη επιθεώρηση, διότι οι διορισθέντες έχουν οικονομικά οφέλη, που δεν εγκρίθηκαν σε άλλες χώρες, οι οποίες συμφώνησαν να αποδεχθούν Προγράμματα με τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση των διορισμών στους ημικρατικούς οργανισμούς, δικαιολογημένα, απογοήτευσε τους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν στα σπασμένα για το σκάνδαλο της οικονομίας, στο οποίο εμπλέκονται οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί. Μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε την υπόσχεσή του για τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία της οικονομίας. Οι έρευνες τερματίστηκαν άδοξα και το πόρισμα της επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο έγκριτος δικαστής Γιώργος Πικής, πετάχθηκε στα σκουπίδια, διότι η αλήθεια δεν συνέφερε στους πολιτικούς και τους τραπεζίτες.

Όσο δεν ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών για να κλείσουν μέσα τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής, η Κύπρος δεν θα έχει ούτε υπόθεση, ούτε τύχη…

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: