Αγνωστη ακόμα η ημερομηνία επιστροφής της Αποστολής του ΔΝΤ και του Τόμσεν στην Αθήνα




Ουάσινγκτον.- Στην αποσαφήνιση ότι η ακριβής ημερομηνία επιστροφής του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Ταμείου, ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για το πότε το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την συνέχιση της αξιολόγησης και ειδικά για το εάν πρόκειται να επιστρέψει στις 15 Ιανουαρίου.

«Αναμένουμε ο Πόουλ Τόμσεν να επιστρέψει άμεσα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιορισθεί» απάντησε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως το θέμα του Προϋπολογισμού του 2014 (δημοσιονομικό κενό).

Σε ερώτηση για το πότε το ΔΝΤ αναμένει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επικαλέσθηκε πρόσφατες δηλώσεις του Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες η εμπιστοσύνη αναμφίβολα θα επεκταθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αν υλοποιηθούν αποφασιστικά οι πολιτικές του προγράμματος. Όπως τόνισε ο Μάρεϊ, το ΔΝΤ δεν θα προβεί σε εικασίες για το πότε μπορεί αυτό να συμβεί. «Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις μπροστά μας», είπε.

Το στέλεχος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης έως και την λήξη του, το 2016.

Ερωτηθείς εάν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δύναται να εγκρίνει την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδας έχοντας λάβει μόνο μια απλή διαβεβαίωση από το Eurogroup ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, ο Μάρεϊ είπε πως οι Ευρωπαίοι έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να εξετασθούν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ δεν υπάρχουν διαχωρισμοί σε ζητήματα σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την έρευνα που διενεργεί η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικα στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης τόνισε πως ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ θα ενημερώσει την Επιτροπή για τις απόψεις του ΔΝΤ μέσα στον Ιανουάριο.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των διώξεων τραπεζιτών από τις ελληνικές δικαστικές αρχές τόνισε πως έχει ενημερωθεί για αυτές, αλλά δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Θανάσης Κουκάκης / www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: