Japonica Partners: Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρούς αριθμούς




Ο Paul Kazarian, ιδρυτής της  Japonica Partners, της εταιρείας  που έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, σε συνέντευξη που παραχώρησε από την  Αθήνα στο BLOOMBERG Kazarian Says Greece Needs Clean Numbers  for Investors», Marcus Bensasson) χαρακτηρίζει «εντελώς παράλογες» τις  λογιστικές μεθόδους που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκφράζει τη βούλησή του  να χρηματοδοτήσει μια εναλλακτική πρόταση που θα επιτρέψει την επιστροφή της  Ελλάδας στην αγορά χρέους.

Ο Paul Kazarian επεσήμανε ότι  η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του Δημοσίου Τομέα (International  Public Sector Accounting Standards) θα παρείχε στις αγορές ομολόγων ίδιας μορφής  ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις με εκείνες που δίδονται στους επενδυτές  μετοχών. Ο Paul Kazarian, που κατέθεσε τον Ιούνιο δημόσια προσφορά για την αγορά  ελληνικών τίτλων, δήλωσε ότι η μέθοδος που ακολουθεί η ΕΕ για την μέτρηση των  δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της υπερεκτιμά το επίπεδο του  χρέους.

«Εάν πράγματι θέλει κανείς να  επιστρέψει σύντομα στις αγορές κεφαλαίων θα πρέπει να δείξει αποτελέσματα και  κάποιες πρόωρες νίκες. Δείξε τον αριθμό του χρέους σου, δώσε πρόσβαση σε αυτόν, έλεγξέ τον, και τότε θα έχεις τον ακόλουθο διάλογο: Ποιος αριθμός είναι ο  σωστός; Πρόκειται για έναν νομικό όρο που δεν έχει καμία απολύτως οικονομική  λογική ή είναι το παγκόσμιο πρότυπο, ο σωστός αριθμός;» σημείωσε ο  Kazarian.

Για τον Kazarian, που δεν  αποκαλύπτει πόσα ακριβώς ελληνικά ομόλογα απέκτησε, μετά την προσφορά των 4 δις  ευρώ για τους τίτλους που έληξαν τον Σεπτέμβριο, η εφαρμογή λογιστικών πρακτικών  που χρησιμοποιούνται από τον εταιρικό κόσμο θα έδιναν μια δίκαιη αξία για το  χρέος της Ελλάδας, το 2013, τοποθετώντας το ποσοστό αυτό στο 100% του ΑΕΠ. 

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο, για την καταλληλότητα των IPSAS ως  προς τα κράτη-μέλη, υπογραμμίζονταν η ουσιαστική ασυμφωνία στο σημερινό πλαίσιο  της ΕΕ, όπου τα λογιστικά στοιχεία των κρατών μελών καταγράφουν κυρίως τις  ταμειακές ροές, συνθέτοντας τα στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τον  έλεγχο των προϋπολογισμών. Σύμφωνα με τον Kazarian πρόκειται για ένα νομικό  συνονθύλευμα το οποίο κανείς δεν θα ήθελε να  υιοθετήσει.

Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα,  τα οποία αποτιμώνται στα περίπου δύο τρίτα της αντικειμενικής τους αξίας, έχουν  απόδοση 8,75%, χαμηλότερα από τα υψηλά μετά από την αναδιάρθρωση (31%) το Μάιο  του 2012. Η απόδοση, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 78 μονάδες βάσης από τις 7  Νοεμβρίου καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, θα πρέπει  να μειωθεί σε λιγότερο από το 5% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον  Kazarian.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Gabriel  Sterne, οικονομολόγο στην Exotix στο Λονδίνο, ακόμη και εάν η Ελλάδα ξεπεράσει  το σημερινό αδιέξοδο με τους πιστωτές της, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα  πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η  επικέντρωση στα λογιστικά πρότυπα δεν πρόκειται να οδηγήσει στην μεταβολή της  άποψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εμμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα  πρέπει να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη  συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα  διάσωσης.

Ο Paul Kazarian επίσης κατά  την συνέντευξή του ότι αρχική πρόθεσή του, τον Απρίλιο του 2012, ήταν να  επενδύσει στις ελληνικές εταιρείες και όχι στα κρατικά ομόλογα. Τώρα που η  Japonica απέκτησε όσα ομόλογα ήθελε εξετάζει την επανεπένδυση κερδών σε  ελληνικές εταιρείες.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-06/kazarian-says-greece-needs-clean-numbers-for-investors.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: