HP: Η λιτότητα που επέβαλε η Τρόικα πλήττει την ελληνική οικονομία και τους Ελληνες




Στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο γνώμης του πυρηνικού φυσικού, Constantine Tzanos, στην HUFFINGTON POST με τίτλο «Where Is the Rule of the Troika Leading Greece?», παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από την θεαματική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και την πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Από το 2010, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κηδεμονία της Τρόικα, μέσω των όρων του Μνημονίου που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Η ζωή και το μέλλον των 11 εκ. Ελλήνων εξαρτώνται από τις πολιτικές της Τρόικα, όπου κυριαρχούν οι προσταγές της Γερμανίας για μια σκληρή, τιμωρητική λιτότητα, που χαρακτηρίζεται από δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και από υψηλή φορολογία στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Από το 2009 οι μισθοί στον δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί κατά 50% και στον ιδιωτικό κατά 40%, ενώ οι συντάξεις κατά 45%. Από το 2010 έως το 2013 η φορολογία εισοδήματος έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 25%, ενώ η φορολογία ακινήτων κατά 552%. Ο ΦΠΑ πήγε από το 19 στο 23%, ενώ έχουν προστεθεί ή αυξηθεί διάφοροι έμμεσοι φόροι. Το 2014, οι φόροι στις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 137,2%.

Αντίθετα, εξαιτίας της σκληρής λιτότητας, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 27% και συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%, με ανοδικές τάσεις. Η ελληνική ύφεση είναι χειρότερη της αμερικανικής Μεγάλης Ύφεσης.

Έως τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου 526.477 επιχειρήσεις δεν είχαν καταβάλλει τους φόρους προς το κράτος, ενώ το συνολικό ποσό των οφειλομένων ανέρχεται στα 39,3 δις ευρώ, για τις επιχειρήσεις και 22,6 δις ευρώ για τους πολίτες. Εκτιμάται ότι το κράτος δεν θα μπορέσει να συλλέξει  τα χρέη, 35-40 δις ευρώ, καθώς πρόκειται για πτωχευμένες επιχειρήσεις και άτομα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν επίσης το 2013 στο 28% και αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%, το 2014.

Ο αρθρογράφος κάνει επίσης αναφορά στις πιέσεις της Τρόικα για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στα ακίνητα (παρά την κατακόρυφη πτώση στις τιμές που οδηγεί την αγορά σε κατάρρευση), στο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς το εξωτερικό εξαιτίας της υψηλής ανεργίας (εκτιμάται ότι η μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων αυξήθηκε κατά 70% τα τελευταία πέντε χρόνια), στο δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2016 (παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται ότι θα επιτυγχάνει εφεξής η ελληνική οικονομία) και στο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την απειλή μη καταβολής των δανειακών δόσεων, η Τρόικα  ζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα οποία θα βάθαιναν περαιτέρω την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η κρίση στην Ελλάδα προκλήθηκε λόγω της επιδείνωσης που υπέστη η ήδη αδύναμη ελληνική οικονομία από διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις, από τη γενικευμένη διαφθορά στη δημόσια ζωή, από τις αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και από την αδιαφορία της ΕΕ μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα.

Η περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση της φορολογίας και η αβεβαιότητα συμπιέζουν την οικονομική δραστηριότητα και περιορίζουν τη φορολογική βάση. Μολονότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, η εμμονή της Τρόικα στην σκληρή λιτότητα και στην υπερφορολόγηση, αντί της επικέντρωσης στις επενδύσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε τους Έλληνες. Πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι οι μόνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν την καταστροφή είναι όσοι έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές.

Η θλιβερή κατάσταση της Ελλάδας οδηγεί αναπόφευκτα στο ερώτημα: «Πού οδηγεί η Τρόικα την Ελλάδα;», επισημαίνει ο αρθρογράφος. Ως το σώμα με την μεγαλύτερη επιρροή, αυτή τη στιγμή, στη χώρα, η Τρόικα είναι υπεύθυνη για τη ζωή και το μέλλον 11 εκ. ανθρώπων και για τις συνέπειες μια Ελλάδας που οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση και την πολική αστάθεια, στο πλαίσιο ενός μακρινού μιας Ενωμένης Ευρώπης.

 http://www.huffingtonpost.com/constantine-tzanos/where-is-the-rule-of-the-_b_4490896.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: