Gurria: Υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους




Η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκλωβιστεί σε μια οικονομική παγίδα εάν συνεχίσει το περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος και την εσωτερική μείωση των τιμών, χωρίς να υπάρξει περεταίρω απομείωση του χρέους, δήλωσε χθες από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria,

Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση των Jonathan Stearns και Christos Ziotis στο BLOOMBERG με τίτλο «Europe Must Take ‘Hard’ Look at Greek Debt Level, OECD Head Says».

«Σε σχέση με τα μακροοικονομικά στοιχεία η Ελλάδα τα καταφέρνει» δήλωσε προς του δημοσιογράφους ο Angel Gurria κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η εναλλακτική θέση είναι, βεβαίως, να λάβεις υπόψη το σημερινό χρέος και να πεις: ‘είναι συμβατό με την επιστροφή στην ανάπτυξη, ακόμη και με τις τωρινές επιτυχείς μεταρρυθμίσεις;’. Και αυτό που λέμε εδώ είναι ‘ας δούμε την πραγματικότητα ρεαλιστικά και να διερωτηθούμε εάν είναι βιώσιμο».

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, αναμένει για φέτος πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, γεγονός σημαντικό καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2012 ότι θα εξετάσουν περεταίρω μέτρα και βοήθεια προς την Ελλάδα στην περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εάν υπάρξει κίνδυνος αποπληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξετάσουν την παροχή περεταίρω βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι υπήρξε πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-27/europe-must-take-hard-look-at-greek-debt-level-oecd-head-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: