Bloomberg: Διαφωνία του Ευρωκοινοβουλίου για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών




Στη διαφοροποίηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών, αναφέρεται ανταπόκριση του Jim Brunsden από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Bank-Failure Plan May Founder in Talks on Bill, Lawmaker Says», γεγονός που απειλεί να ματαιώσει την υιοθέτησή του.

Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιτιθέμενων μερών και απόψεων, καθώς αποτελεί κοινή επιδίωξη η υιοθέτηση του σχεδίου πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφωνήσαν σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών, ενώ και το Ευρωκοινοβούλιο καθόρισε την στάση που θα τηρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Τώρα ξεκινούν οι εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών, καθώς απαιτείται η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ενώ οι διαφορές στην προσέγγισή τους είναι ουσιαστικές.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νομικό κείμενο για τον ΕΜΕ πριν από τη διάλυση του παρόντος Κοινοβουλίου» δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη προς το Bloomberg η Elisa Ferreira, που ηγείται της ομάδας του Κοινοβουλίου για την επεξεργασία του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι είναι ¨σοβαρό το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας».

Το σχέδιο για την στήριξη των προβληματικών τραπεζών, που παρουσίασε ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, Michel Barnier, αποτελεί μέρος της προσπάθειας ώστε να διαρραγεί η οικονομική διασύνδεση μεταξύ των τραπεζών και των κρατών, μέσω της δημιουργίας μιας κεντρικής εποπτικής αρχής από τις τράπεζες, όπως και η δημιουργία ενός ταμείου 55 δις ευρώ για την κάλυψη του κόστους διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Elisa Ferreira, το σχέδιο που υιοθέτησαν οι υπουργοί οικονομικών εμπεριέχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του θέματος από το αντίστοιχο που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία. «Υπάρχει ο εξαιρετικά μεγάλος κίνδυνος της πολιτικής επιρροής ή της αντίληψης για πολιτική επιρροή για την τύχη μιας τράπεζας» δήλωσε προσθέτοντας ότι η τύχη μια τράπεζας θα μπορούσε να εξαρτάται από «την αντίστοιχη ισχύ του κράτους μέλους στο οποίο έχει την έδρα της».

Η Elisa Ferreira και άλλοι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου θα έχουν συναντήσεις με Έλληνες Αξιωματούχους, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, για να εξετάσουν τρόπους συγκερασμού των απόψεων, ενώ η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου. 

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-19/eu-bank-failure-plan-may-founder-in-talks-on-bill-lawmaker-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: