Υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου




Στην πιο σύνθετη φάση υλοποίησής του βρίσκεται ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο οποίος σύμφωνα με τις τουρκικές προσδοκίες θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανένωση της Κύπρου, υποστηρίζει ο Selcan Hacaoglu σε ανταπόκρισή του από την άγκυρα στο BLOOMBERG με τίτλο «Key Challenge Looms for Longest Undersea Water Pipeline».

Αυτό το μήνα τοποθετήθηκαν τα πρώτα χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου αγωγού, κόστους 484 εκ. ευρώ, ενός σχεδίου που απολαμβάνει της στήριξης του Πρωθυπουργού, Ερντογάν, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον προσεχή Ιούνιο, με τρίμηνη καθυστέρηση, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα ωστόσο με την Ευρωπαία Επίτροπο περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, το έργο δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για την ύδρευση της νήσου τόσο με οικονομικούς όρους, πολύ ακριβό, όσο και περιβαλλοντικούς, καθώς το νερό είναι ευαίσθητο στοιχείο και μπορεί να μολυνθεί κατά τη μεταφορά του.

Το νερό και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σοβαρή επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο υποστηρίζει ο Manfred Lange, διευθυντής του ινστιτούτου ενέργειας και περιβάλλοντος και του ερευνητικού κέντρου για το νερό στη Λευκωσία.

Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης την κατασκευή υποθαλάσσιου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-19/key-challenge-looms-for-longest-undersea-water-pipeline.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: