Συνεχίζονται οι έριδες μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν




Άρθρο του Joe Lauria για την WALL STREET JOURNAL αναφέρεται στην επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής Αντιπολίτευσης Kemal Kılıcdaroglu στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια εικόνα του CHP: ο  Kılıcdaroglu αποσκοπεί να εκμεταλλευθεί τις εντάσεις στη σχέση της κυβέρνησης Obama με τον Recep Tayyip Erdogan (“Turkish Opposition Leader Looks to Foreign Policy for Advantage”).

Το ΑΚΡ εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στην Τουρκία (δημοσκόπηση του αποδίδει άνω του 50% της ψήφου, ενώ το CHP έχει μόνο ένα 22%), οι μισοί Τούρκοι ωστόσο διαφωνούν με την πολιτική Erdogan στη Συρία.

Ο Kılıcdaroglu συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και τόνισε ότι ένας λόγος για τον οποίο η Αντιπολίτευση αδυνατεί να φέρει πλήγμα στη δημοτικότητα Erdogan είναι ότι ο τύπος, η κοινωνία των πολιτών, τα εργατικά σωματεία και τα Πανεπιστήμια που αντιτίθεται στην κυβέρνηση, φιμώνονται και τελούν υπό πίεση.

Σχετικό με την Τουρκία είναι και δημοσίευμα των NEW YORK TIMES, που αναφέρεται στο σχίσμα μεταξύ Erdogan και Fethullah Gulen. Ο συντάκτης του, Mustafa Akyol, σχολιάζει πως το γεγονός ότι το σύνολο των θρησκευόμενων συντηρητικών δεν συμφωνούν σε όλα, είναι ευεργετικό για την τουρκική δημοκρατία.

Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν σήμερα μεγαλύτερη ποικιλία σε μια χώρα, που η ελευθερία τους περιορίζεται από το κράτος. Είναι καιρός να επανέλθει μία δημοκρατική ισορροπία μεταξύ των προνομίων του κράτους και των δικαιωμάτων της κοινωνίας των πολιτών και των μεμονωμένων ιδιωτών (“More Divisions, more Democracy).

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304744304579250661514558696?mg=reno64-wsj

http://www.nytimes.com/2013/12/12/opinion/akyol-more-divisions-more-democracy.html?ref=international

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: