Στουρνάρας στο CNBC: Αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα




Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC («Greek Finance Minister: Troika deal still possible») εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, παρά τις εικασίες για προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Οι επιθεωρητές της Τρόικα επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας, εν μέσω των διαφωνιών για την μεταρρυθμιστική ατζέντα.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Οι όροι φαίνεται ότι ικανοποιούνται και κατά συνέπεια αναμένουμε την αποδέσμευση της δόσης έως τα τέλη του έτους» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την άποψή του στο CNBC ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε νέες περικοπές λιτότητας. «Εξήγησα τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και γι’ αυτό δεν επιθυμούμε την λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Ακούσατε, πιστεύω, τον πρόεδρο του Eurogroup να κάνει αναφορά σε αυτό. Η Τρόικα επιστρέφει πράγματι στην Αθήνα και μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίτευξη λύσης» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Η ελληνική οικονομία επέδειξε πρόσφατα σημάδια ασθενικής ανάκαμψης, ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το Σαββατοκύριακο τον προϋπολογισμό του 2014, που προβλέπει ανάπτυξη 0,6%. Η Ελλάδα πέτυχε παράλληλα δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 812 εκ. ευρώ, το 2013, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, καλύπτοντας μια από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Τρόικα για την απομείωση του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε προς το CNBC ότι είναι αισιόδοξος για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και για την έξοδο της χώρας στις αγορές, το 2014, ως ένα άνοιγμα των αγορών μιας χώρας σε ξένα αγαθά και υπηρεσίες.

«Είμαι αισιόδοξος για το επόμενο έτος. Θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά συνέπεια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, η οποία ωστόσο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά το 2010, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Εμφανίσθηκε επίσης αισιόδοξος σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού – την διαφορά δηλαδή μεταξύ της αξίας των προβλεπόμενων οικονομικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης και των προβλεπόμενων μελλοντικών εσόδων από τη φορολογία- που αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής με την Τρόικα. Η Ελλάδα εκτιμά το κενό στα 500 εκ. ευρώ, ενώ η Τρόικα το ανεβάζει στα 2 δις ευρώ.

«Έχουμε ένα μεγάλο κενό στην παραγωγή, αλλά αυτό το κενό καλύπτεται σταδιακά. Η κάλυψή του δημιουργεί ανάπτυξη, ενώ οι κινητήριες δυνάμεις, το επόμενο έτος, θα είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί και από την γενικότερη κατάσταση του ευρώ. Ένα ισχυρότερο ευρώ θα προκαλούσε προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς η πλειοψηφία των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρωζώνη, ενώ ένα σκληρότερο νόμισμα θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για ελληνικά αγαθά, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψή της.

http://www.cnbc.com/101259646

Το βίντεο της συνέντευξης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τ/δ (CNBC, «Greek finance minister: No more austerity»).

http://www.cnbc.com/id/101200668

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: