Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες πρόταση βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε πολίτες να καταθέτουν αίτηση από το εξωτερικό για χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας σειρά μέτρων με στόχο να αποθαρρύνονται επικίνδυνα παράνομα ταξίδια, όπως αυτό που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 360 Αφρικανούς λαθρομετανάστες κοντά στο νησί Λαμπεδούσα στις 3 Οκτωβρίου.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της Matina Stevis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Proposes Allowing Migrants to Seek Asylum from Abroad».

Παράλληλα, η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση των περιπολιών υπό την εποπτεία της Frontex στη Μεσόγειο, από την Κύπρο έως την Ισπανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα, ενώ η Elizabeth Collett, δ/ντρια του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες Migration Policy Institute Europe, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτές θα εγκριθούν, δεδομένου ότι όλα τα κ-μ της ΕΕ εμπλέκονται  στην κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τον περασμένο Οκτώβριο από την Επιτροπή να διατηρήσει τις προτάσεις εντός των υφιστάμενων προϋπολογισμών, η Ευρ. Επιτροπή δήλωσε ότι το σχέδιο θα κοστίσει €14 εκατομμύρια ετησίως για την εφαρμογή του. Παράλληλα, πρότεινε να δοθεί στην Europol επιπρόσθετο ποσό, ύψους €400.000 ετησίως, με στόχο να ενισχυθούν οι έρευνες για τα δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303497804579237581217774614#printMode

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανατροπή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οι θαλάσσιες τραγωδίες, είναι το θέμα της ανταπόκρισης του James Fontanella-Khan για τους FINANCIAL TIMES («EU Considers Asylum Overhaul Halt Migrant Deaths»).

H πρόταση συνίσταται στο να δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, να αιτούνται για το καθεστώς του πρόσφυγα, όντας εκτός Ευρώπης, χωρίς να χρειάζεται, όπως συμβαίνει τώρα, να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ώστε να μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει καθ’ οδόν προς την Ευρώπη από το 1993.

Επιπλέον, η συσσώρευση προσφύγων στα συνοριακά κ-μ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχει προκαλέσει την πικρία των εθνικών κυβερνήσεων και των πολιτών τους, που υποχρεώνονται να φέρουν το βάρος μιας ανεπαρκούς ευρωπαϊκής πολιτικής. Κατά τον Michael Diedring, Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους ‘το να επιτραπεί μια νόμιμη δίοδος θα βοηθήσει τους πρόσφυγες  και θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να λάβει τέλος το λαθρεμπόριο ανθρώπων’. Δεν είναι ακόμη σαφές πως θα εφαρμοστεί η πρόταση αν υιοθετηθεί (θα χρειαστεί η στήριξη των κ-μ και γι αυτό η Επίτροπος Cecilia Malmström έκανε σχετική έκκληση).

http://www.ft.com/cms/s/0/a184279c-5d06-11e3-81bd-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: