Ποιόν κοροϊδεύουν; Bloomberg: Η Γερμανία επαινεί την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας




Στους επαίνους Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μετά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup,  για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται ανταπόκριση των Jonathan Stearns και James G. Neuger από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Nudged to Push Economic Overhaul, Wins Schaeuble Praise».

Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει παράλληλα τις επισημάνσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν από την Ελλάδα να περιορίσει την αμυντική της βιομηχανία και να καλύψει την «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2014, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχισθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Οι υπουργοί οικονομικών δήλωσαν ότι η καθυστερημένη καταβολή της δόσης του ενός δις ευρώ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, μετά τη συμφωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προσπαθειών που κατέβαλλε η Ελλάδα και της δύσκολης πολιτικής κατάστασης, μολονότι το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι υπουργοί οικονομικών εξήραν την πρόοδο της Ελλάδας, επαίνεσαν την επικείμενη έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα διάσωσης, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα χρειασθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη Σλοβενία για την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος.

«Είμαι ικανοποιημένος» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον Joaquin Almunia. Η αναδιάρθρωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου περιλαμβάνεται και η εκκαθάριση μέρους των ΕΑΣ, αποτελεί το τελευταίο «ορόσημο» που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αποδεσμευθεί η δόση του ενός δις ευρώ, που είχε εγκριθεί επί της αρχής τον περασμένο Ιούλιο.

Πέρα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την καταβολή κονδυλίων έκτακτης ανάγκης το 2014.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, που περιλαμβάνονταν στους σκληρότερους επικριτές της Ελλάδας, κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, βρίσκεται στη σωστή πορεία και έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό της» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί είναι καλύτεροι, ενώ τα ποσοστά ανάπτυξης και δημοσίου ελλείμματος είναι πολύ καλύτερα από ό,τι προβλέπαμε πριν από ενάμιση χρόνο».

Ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, είχε αποκλείσει περαιτέρω περικοπές δαπανών, επικαλούμενος την έλλειψη πολιτικής στήριξης, ενώ προσβλέπει στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για να παρουσιάσει πόσο μακριά βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα από την περίοδο όξυνσης της κρίσης, που είχε οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της διάλυσης.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-09/greece-nudged-to-push-economic-overhaul-wins-schaeuble-praise.html

Ανάλογο ρεπορτάζ πρόβαλε και η τηλεόραση του BLOOMBERG που περιλάμβανε αποσπάσματα από την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 («Greek Revival Wins Praise From Germany»).

http://www.bloomberg.com/video/greek-revival-wins-praise-from-germany-_fSWkp9UQmCLnc0zTIJA8w.html

Στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, και την συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ελληνική αμυντική βιομηχανία αναφέρεται ξεχωριστό τηλεγράφημα του BLOOMBERG με τίτλο «Greece to Get Delayed Aid Payout This Month, Stournaras Says».

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-09/greece-to-get-delayed-aid-payout-this-month-stournaras-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: