Πιέσεις του Ντράγκι για την τραπεζική ένωση




Πίεση άσκησε ο Mario Draghi στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης, επισημαίνοντας πως η συμφωνία οδεύει στην αποτυχία, εκτός κι αν ενισχυθεί η χρηματοδότηση και μειωθεί η γραφειοκρατία, σύμφωνα με ανταπόκριση των Alex Barker και Hugh Carnegy για τους FINANCIAL TIMES («Mario Draghi Pushes NBank Union Deal»).

Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποίησε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων που είναι ενιαίος μόνο κατ’ όνομα. «Ανησυχώ ότι ο τρόπος λήψης αποφάσεων θα είναι υπερβολικά περίπλοκος και ότι οι διευθετήσεις χρηματοδότησης δεν θα επαρκούν», είπε.

Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η απόφαση για την παύση λειτουργίας μιας τράπεζας θα πρέπει να ληφθεί «σε μια στιγμή», εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, διαφορετικά, η ανάμιξη μεγάλου αριθμού προσώπων θα δημιουργήσει νομικές εμπλοκές. Τα ζητήματα που είναι ακόμη ανοικτά σχετίζονται με το ενιαίο ταμείο, την σύσταση μηχανισμού περιφρούρησης σε περίπτωση που οι πηγές του ταμείου δεν επαρκούν και την διαδικασία της κατανομής των  ψήφων.

Η Γαλλία επιμένει για ολοκλήρωση της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση εντός της εβδομάδος. Εάν αρχίσουμε την αναδιαπραγμάτευση για ένα ζήτημα, θα την αρχίσουμε για όλα, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, που τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας πριν το 2014, ώστε να δοθεί η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου πριν τη διάλυσή του για τις ευρωεκλογές το Μάιο.

http://www.ft.com/cms/s/0/7997807c-6679-11e3-aa10-00144feabdc0.html

Υπέρ της επίσπευσης της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση επιχειρηματολόγησε ο Jens Weidmann, σύμφωνα με ανταπόκριση των Stefan Wagstyl και Claire Jones για τους FINANCIAL TIMES («Germany Central Bank Chief Urges faster Eurozone Economic Integration»).

«Η ετερογένεια αποτελεί ένα ζήτημα στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundesbank στους Financial Times. «Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών έχουν μόνο ένα εργαλείο που είναι κοινό για όλους: την ευθύνη των άλλων υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής να συνεισφέρουν στην σύγκλιση».

Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η γερμανική πρόταση για τη δημιουργία συμβολαίων, που θα δεσμεύουν όλες τις χώρες της ευρωζώνης σε προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης. Ομάδα κρατών-μελώντης οποία ηγείται η Γαλλία διαφωνεί, εκτός κι αν το σχέδιο περιλάβει οικονομικά κίνητρα για όσους υπογράψουν τα συμβόλαια. Τα συμβόλαια θα αφορούν όλες τις εθνικές οικονομικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με «την αγορά εργασίας και προϊόντων, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, την έρευνα και την νεωτερικότητα, την παιδεία και την επαγγελματική μαθητεία». Οι λεγόμενοι ‘μηχανισμοί αλληλεγγύης’ δεν διευκρινίζονται.

Η ΕΚΤ ζητά οι προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την κρίση, να συνοδεύονται από αντίστοιχες προσπάθειες των πολιτικών στα κ-μ να ανατρέψουν τα δεδομένα στις οικονομίες τους. Η Bundesbank ανησυχεί ότι το να υπερασπίζεται την ΕΚΤ στη Γερμανία θα καταστεί δυσχερέστερο, χωρίς κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και στη Νότιο Ευρώπη.

http://www.ft.com/cms/s/0/eafa6da6-65d4-11e3-8451-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: