Ο Τσίπρας βλέπει εκλογές στο τέλος του 2014




Σε κοινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times, το Reuters και το BBC αναφέρεται ανταπόκριση του Peter Spiegel για τη βρετανική εφημερίδα με τίτλο «Greek Opposition Leader Looks to EU Elections for Mandate».

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ισχυρίστηκε ο κος Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει την εντολή να διοικεί τη χώρα, ενώ προέβλεψε ότι θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, πριν το τέλος του έτους, στις οποίες οι Έλληνες θα προσέλθουν χωρίς το φόβο ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, θα επέλθει καταστροφή. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και ότι και η ‘Χρυσή Αυγή’ θα ανεβάσει τα ποσοστά της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολύ κοντά στις προτιμήσεις των Ελλήνων και τους αναλογεί το ένα τέταρτο της ψήφου, αντίστοιχα. Ο κος Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να καταργήσει τους όρους των πακέτων βοήθειας, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει εντελώς τα συμφωνηθέντα, πιστεύοντας ότι υπάρχει περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης. Έκανε επίσης λόγο για συμμαχίες με άλλες υπερχρεωμένες χώρες, θέτοντας έτσι θέμα διαφωνίας περιφέρειας και χωρών με αξιολόγηση τριπλού Α.

Παραδέχτηκε ότι το να πειστούν οι Γερμανοί είναι πολιτικά δύσκολο και εκδήλωσε την πρόθεσή του να απευθυνθεί στο γερμανικό λαό, επισημαίνοντας ότι τα χρήματά του προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες και προγράμματα που ήταν καταδικασμένα σε αποτυχία και που αν συνεχίσουν, οι Γερμανοί δεν θα πάψουν ποτέ να πληρώνουν. Τέλος, σημείωσε την παρούσα διαφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, που κατά την άποψή του αποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα της βοήθειας, ειδικά τώρα που οι πρόσοδοι υπερτερούν των δαπανών.

http://www.ft.com/cms/s/0/75d7a7e0-5c34-11e3-b4f3-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: