Ο κίνδυνος αποπληθωρισμου στην Ευρώπη και η επερχόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα




Ο Αμερικανός καθηγητής  οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, Barry Eichengreen, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο BLOOMBERG ECB Should Use QE to Combat Deflation Risk,  Says Eichengreen») από το Wellington αναφέρεται στον κίνδυνο αποπληθωρισμού  στην Ευρώπη.

Επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να  υιοθετήσει μια πολιτική αγοράς ομολόγων ανάλογη με αυτήν που ακολουθούν οι  ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ένα  πραγματικό πρόβλημα αποπληθωρισμού, ενώ η ΕΚΤ δεν πράττει αυτό που πρέπει. Θεωρώ  ότι οφείλουν να εφαρμόσουν μια εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative  easing) που θα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες»  τόνισε.

Ο Barry Eichengreen σημείωσε  ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής κεντρικής  τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων και της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά  στο πρόγραμμα ενθάρρυνσης των τραπεζών για την παροχή δανείων στις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος  θεωρεί επίσης ότι οι περισσότερες προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες όσον αφορά  στην Ευρώπη. «Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεπεράσει την περίοδο όξυνσης της κρίσης, αλλά θα έχουν περισσότερα προβλήματα το επόμενο έτος. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς  την τραπεζική ένωση. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι είμαστε υπεραισιόδοξοι σε σχέση με  την Ευρώπη», τόνισε.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-06/ecb-should-use-qe-to-combat-deflation-risk-says-eichengreen.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: