Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ απέναντι στον Πρόεδρο Ομπάμα για τα πυρηνικά του Ιράν




Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Αμερικανοί γερουσιαστές υπέβαλαν χθες προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντες, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μαζί με τον επίσης Δημοκρατικό Τσαρλς Σούμερ και τον Ρεπουμπλικάνο Μαρκ Κερκ προώθησαν, σε συνεργασία με 23 συναδέλφους τους, το νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σταματώντας τις πωλήσεις πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρεται ενοχλημένος με τη στάση του Προέδρου Ομπάμα έναντι της Κούβας και του ηγέτη της, Ραούλ Κάστρο.

Οι γερουσιαστές υπέβαλαν το “Νόμο του Ελεύθερου από Πυρηνικά Όπλα Ιράν” μολονότι η κυβέρνηση επιμένει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν έχει τονίσει ότι η επιβολή νέων κυρώσεων θα ακυρώσει τη μεταβατική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη στις 24 Νοεμβρίου. Με τη συμφωνία αυτή η Τεχεράνη αποδέχτηκε να περιορίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε το βράδυ ότι οι κυρώσεις θα αποτελέσουν πλήγμα για τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν εάν αποτύχουν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. “Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να περάσουμε πρόσθετες κυρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μια ενέργεια που θα μπορούσε να δυσχεράνει μια διπλωματική λύση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι πολλοί γερουσιαστές διαφωνούν με τις νέες κυρώσεις. Μεταξύ αυτών είναι και δέκα Δημοκρατικοί, όλοι τους πρόεδροι διαφόρων επιτροπών (Τραπεζών, Πληροφοριών, Ενόπλων Δυνάμεων, Ενέργειας και άλλων) που υποστήριξαν απόψε ότι η επιβολή κυρώσεων είναι “προς το συμφέρον εκείνων στο Ιράν που επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων”. Οι γερουσιαστές έστειλαν μια επιστολή στον Δημοκρατικό Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Σώμα, ζητώντας του να τους συμβουλευτεί προτού τεθεί προς συζήτηση το θέμα.

ΠΗΓΗ: Γραφεία γερουσιαστών Μενέντεζ και Σούμερ, Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: