Ο Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Μπαν κι Μουν




Λευκωσία: Τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είχε σήμερα γύρω στις 3 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο τη συζήτηση των εξελίξεων σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν και τις συνομιλίες στο Κυπριακό, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στην ιστοσελίδα της.
Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν η συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα είχε ως αντικείμενο την κοινή διακήρυξη ή μια γενικότερη στρατηγική και αποφάσεις για το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε  αρχικά ότι κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει μια συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Κληθείς να αναφέρει αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αποτελούσε ένα από τα θέματα συζήτησης κατά την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μπαν Κι Μουν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή να θέσει οποιοδήποτε άλλο θέμα πέραν των διαβουλεύσεων που έχουν σχέση άμεσα με το Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την κοινή διακήρυξη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το θέμα της σημαντικής προόδου έχει λεχθεί κατʼ επανάληψη» και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «στο Κυπριακό μπορεί να βρισκόμαστε πολύ κοντά και ταυτόχρονα πολύ μακριά». Ο κ. Στυλιανιανίδης ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική διαβούλευση συνέστησε υπομονή για τα τελικά αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης.

Σε σχέση με τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε όλες τις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων.

Ερωτηθείς για την παρούσα φάση που βρισκόμαστε σε σχέση με την κοινή διακήρυξη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εμείς πάντοτε έχουμε εποικοδομητική στάση και είναι θέμα πώς ερμηνεύει ο καθένας το στάδιο της διαπραγμάτευσης. Εμείς επιμένουμε πως αν η άλλη πλευρά επιδείξει βούληση θα μπορέσουμε να είμαστε πάρα πολύ κοντά. Είναι θέμα της άλλης πλευράς. Εμείς έχουμε δείξει την εποικοδομητική μας στάση και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση κατά πόσο δόθηκε στην πλευρά μας νέα αντιπρόταση, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «και στο παρελθόν δεν έχω μιλήσει για έγγραφα και αντιπροτάσεις. Έχω μιλήσει για σκέψεις, κατάθεση γνωμών και απόψεων. Θα επιμείνω σε αυτή τη θέση».

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει η πλευρά μας νέες απόψεις έτσι ώστε να υπάρξει και από την άλλη πλευρά εποικοδομητική στάση, ο κ. Στυλιανίδης περιορίστηκε να πει ότι «είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και καταθέτουμε συνεχώς τις προτάσεις μας, τις απόψεις μας, τις γνώμες μας». «Δεν επιθυμώ να μπω σε μια συζήτηση που δημιουργεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η δική μας πλευρά επιμένει ότι χρειάζεται να μπούμε το συντομότερο σε μια διαπραγμάτευση εφʼ όλης της ύλης για το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: