Οι ΗΠΑ χρειάζονται νέα πολιτική για τη Συρία υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg




Το πρακτορείο BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «America Needs a New Syria Policy» αναφέρεται στην αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στην ισχυροποίηση των ακραίων Ισλαμιστών, και στην ανάγκη συνολικής αναθεώρησής της.

Την ώρα που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτουν την βοήθεια προς τους Σύρους αντάρτες και οι διπλωμάτες αναρωτιούνται ποιος θα εκπροσωπήσει την συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που σχεδιάζονται για τον επόμενο μήνα στην Ελβετία, αξίζει να λάβει κανείς υπόψη του, σημειώνει το κύριο άρθρο, την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία:

Ο εμφύλιος πόλεμος έχει δημιουργήσει 2,3 εκ. πρόσφυγες, 6,5 εκ. έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, εντός του συριακού εδάφους, ενώ ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται στις 126.000. Οι δυνάμεις του Άσσαντ, με την στήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζπολάχ, ανακτούν εδάφη σε όλη τη χώρα. Αντάρτες και μη ελεγχόμενες ομάδες έχουν απαγάγει ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων και πάνω από 30 δημοσιογράφους, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την παροχή βοήθειας και την ενημέρωση για τις εξελίξεις. Ο αριθμός επίσης των ξένων τζιχαντιστών, που πολεμούν σήμερα στη Συρία και εκτιμάται στις 5.000, έχει ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, το 1980. Τέλος ο αντιπολιτευόμενος, υπέρμαχος του κοσμικού κράτους, Ελεύθερος Συριακός Στρατός, βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης, δίνοντας προβάδισμα στις αντιμαχόμενες ισλαμικές ομάδες που προσπαθούν να μετατρέψουν τη Συρία σε ισλαμικό κράτος.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους καθώς έχουν αλλάξει πλέον ριζικά οι συνθήκες από την εποχή της εξέγερσης υπέρ της Δημοκρατίας, του 2011, ενώ οι ακραίοι Ισλαμιστές κυριαρχούν στην αντιπολίτευση και οι μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν πλέον καταστεί μια εξίσου μεγάλη απειλή με το καθεστώς Άσσαντ. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να συνεχίζουν να στηρίζουν τους αντάρτες για την ανατροπή του Άσσαντ, καθώς η λιγότερο απειλητική ανταρτική ομάδα της αντιπολίτευσης είναι το Ισλαμικό Μέτωπο, το οποίο μολονότι δεν συνδέεται με τους μαχητές της Αλ Κάιντα, ακολουθεί ωστόσο μια επιθετική σεκταριστική στάση, αποκλείοντας την όποια συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις θρησκευτικές μειονότητες.

Ο στόχος του νέου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών δεν μπορεί να είναι πλέον η συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης σχετικά με την απομάκρυνση του προέδρου Άσσαντ, αλλά η συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και του Κατάρ με το Ιράν και τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση μια διαμάχης που έχει καταστεί πόλεμος δι’ αντιπροσώπων (proxy war).

Μια εφικτή προτεραιότητα θα ήταν η πάταξη της Αλ Κάιντα, καθώς οι ξένοι τζιχαντιστές εισέρχονται ανενόχλητοι στη Συρία. Φθάνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και από εκεί εισέρχονται στη Συρία χρησιμοποιώντας κρησφύγετα κατά μήκος των συνόρων. Τα κράτη του Κόλπου μπορεί να μην χρηματοδοτούν άμεσα τους ακραίους Ισλαμιστές, αλλά αυτό το κάνουν οι πλούσιοι χρηματοδότες του Κόλπου. Η Τουρκία επίσης μπορεί να άρχισε να αναθεωρεί την πολιτικής της, αλλά απαιτούνται πολύ πιο αποφασιστικές δράσεις κατά όλων όσων χρηματοδοτούν τους αντάρτες.

Το Ιράν επίσης θα πρέπει να αποσύρει από τη Συρία τους μαχητές της Χεζπολάχ και της Επαναστατικής Εθνοφρουράς, ενώ Ιράκ και Ρωσία από κοινού θα πρέπει να σταματήσουν να εξοπλίζουν τον Άσσαντ με βαρύ οπλισμό.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και καθώς οι ΗΠΑ, τα κράτη του Κόλπου, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία, δεν μπορούν να τον σταματήσουν, οφείλουν να επικεντρωθούν στους κοινούς εφικτούς στόχους, δηλαδή στην πάταξη της Αλ Κάιντα και στον περιορισμό των απωλειών ανθρώπινων ζωών. 

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-12/time-to-pick-a-new-syria-policy.html

Ο Yori Yanover σε άρθρο του στο THE JEWISH PRESS με τίτλο «Rally over Abducted Nuns Reveals Expectations of Turkish Intervention» αναφέρεται στις διαδηλώσεις που διοργάνωσε χθες έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στη Βηρυτό το ελληνορθόδοξο Κόμμα της Εγγύς Ανατολής (Levant Party), διαμαρτυρόμενο για την στήριξη που παρέχει η Τουρκία στους ακραίους Ισλαμιστές της Συρίας και για την πρόσφατη απαγωγή των 12 μοναχών ή των δύο ιερέων, παλαιότερα.

Ο επικεφαλής του Κόμματος της Εγγύς Ανατολής, Rodrigue Khoury, εξήγγειλε χθες «την έναρξη μιας οργανωμένης εκστρατείας» κατά της Τουρκίας στο Λίβανο και σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας της απαγωγής των ιερέων και των μοναχών στη Συρία.

«Εμείς οι Χριστιανοί προστατέψαμε τους αδελφούς μας Μουσουλμάνους, όταν δέχονταν επιθέσεις, και θα τους προστατέψουμε και αύριο από τους Τακφίρις (εξτρεμιστές Μουσουλμάνους)», δήλωσε ο Rodrigue Khoury προσθέτοντας ότι «αποτελούμε μέρος ενός ευρύτερου πολιτισμού που εκτείνεται από τον Λίβανο έως την Αθήνα και τη Μόσχα. Επαναλαμβάνουμε ό,τι έχουμε πει και στο παρελθόν ότι δεν πρέπει να ποντάρει κανείς στο ότι είμαστε μια μειονότητα».

http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/rally-over-abducted-nuns-reveals-expectations-of-turkish-intervention/2013/12/15/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: